Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A belvárosban klasszikusan a Váci utca számít sétálóutcának, a VI. kerületben a Liszt Ferenc tér, de emellett olyan kvázi sétálóutcák is megjelentek az elmúlt években, mint amilyen a Kazinczy utca, ahol ugyan közlekednek autók, de bizonyos időszakokban szinte csak gyalogosokkal találkozhatunk rajta -  sorolja a helyszíneket Schneider Zoltán, a Balla Ingatlanirodák belvárosi irodájának szakmai vezetője.

A belső kerületekben fekvő utcákban alapvetően csak a befektetők vásárolnak ingatlanokat kiadás céljára. Elvétve találkozni olyan vevőkkel, akik az adott utcában szeretnének élni. Sokkal inkább jellemző az elvándorlás ezekről a környékekről a családok részéről. Ennek oka maga a "bulinegyed", ami olyan mértékű zaj- és egyéb terhelést jelent az ott lakók számára, amit már nem tudnak tolerálni.

Nincs ember, aki lakni szeretne a Váci utcában

A Váci utcában sem azok vásárolnak, akik ott szeretnének lakni. Schneider Zoltán legalábbis nem találkozott még olyan ügyféllel, aki a Váci utcába akart volna költözni, élni. Kizárólag olyanoknak adott el ingatlant, akik befektetők voltak és bérbeadásra vásároltak ott lakást.

Az, hogy a befektetők jelenléte ennyire meghatározó a belvárosban, nem jelenti ugyanakkor azt, hogy ők ne lennének érzékenyek bizonyos adottságokra. Például arra, hogy egy utca sétálóutca, vagy legalábbis olyan a jellege, mint mondjuk a Kazinczy utca esetében. Ezeket ugyanis könnyebben és magasabb áron tudják kiadni a bérlőknek, akár rövid távú lakáskiadás során.

Ezért magasak az árak

A felkapott utcákban 15-30 százalékkal magasabbak az árak, legalábbis ennyivel többet kérnek el az eladók. Az utóbbi egy hónapban azonban többen rájöttek, hogy az általuk megálmodott árakon nem fogják tudni eladni a lakásaikat. Ennek oka az, hogy a korábban jellemző jelentős kereslet mára némileg visszaesett - olvasható az elemzésben.

A belváros szívétől kicsit távolabb is akad néhány sétálóutca, ilyen például a VIII. kerületben a Corvin sétány, illetve annak tekinthető a IX. kerületben a Ráday utca. Keresztes Tímea, a Balla Ingatlanirodák kerületi ingatlanközvetítője szerint azonban nem jellemző, hogy kifejezetten ezekben az utcákban keresnének az emberek lakást.

A Corvin sétány esetében is sokkal inkább a Corvin-negyed a hívószó az emberek számára. Tehát míg a VIII. kerülettől kicsit tartanak, addig Corvin-negyedben könnyű eladni a lakásokat, hiszen kifejezetten keresett környék. Emögött persze elsősorban a sikeres marketingtevékenység húzódik meg - vélekedett az ingatlanközvetítő.

A IX. kerületi Ráday utcában viszont magasabbak az árak, mint a IX. kerületi átlag. Ebben is közrejátszik a média, azonban az elmúlt években javított a helyzeten az újonnan épült Bálna, ami úgymond a fiatalok a találkozóhelye lett. Valamint számít az is, hogy üzletek homlokzatát nagyon szépen felújították, és egy parkosított, nyugalmasabb környéket sikerült kialakítani, ami hatással van az árakra - tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Azért vannak gondok

A Ráday utca kapcsán azonban fel is merül a sétálóutcák egyik nagy problémája: a parkolóhelyek hiánya. És a IX. kerület belső része ma már rendkívül zsúfolt ilyen szempontból is. Gyakorlatilag az ott lakók és ott dolgozók miatt a környező utcák egész nap telítettek.

Mi a helyzet a külső kerületekben?

Akad egy-két sétálóutca a külső kerületekben, Kispesten, Kőbányán vagy Pesterzsébeten is. Az emberek hozzáállása azonban némiképp vegyesnek tűnik ezekhez.

Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlanirodák XIX. és XX. kerületi irodájának vezetője elmondta: a kispesti Fő utca iránt nagyobb az érdeklődés a környező utcákhoz képest, mert alapvetően csendesebb, autóforgalomtól mentes lakások találhatók az itt sorakozó három paneltömbben.

Az árak viszont ugyanúgy 220-290 ezer forint között mozognak négyzetméterenként, mint kicsit távolabb. Nem mellékesen egyébként az itt található három közül két háztömb a panelprogramban is részt vett, így ez tovább növeli vonzerejüket - tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlanirodák X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyanakkor jelezte, hogy még nem találkozott olyan vevővel, aki Kőbányán kifejezetten a Városközpont sétálóutcának nevezhető részén keresett volna ingatlant, s az árakban között sem lát semmiféle különbséget a többi utcához képest.