Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyjából egy hét van hátra a felsőoktatási ponthatárok kihirdetéséig, ami tradicionálisan az egyetemisták albérletkeresésének kezdete, s ez a roham évről-évre lökést ad az albérlet piacnak - mondja Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója, aki szerint  a téglalakások átlagos havi bérleti díja már magasabb a tavalyi év első feléhez képest, de még így is csak a 2010-es szinten áll, és elmarad a válság előtti szinttől.

Átlagos, egy négyzetméterre eső bérleti díjak forintban 2012. második negyedév

használt téglalakáshasznált panellakáshasznált tégla ház
Budapest1 5301 1801 140
Kelet1 120890840
Nyugat1 200700800
Pest megye1 140-870
Forrás: Otthon Centrum


Mit lehet könnyen kiadni?


A fővárosban a legtöbben a 60 ezer forintos lakások iránt érdeklődtek a kiadó téglalakások piacán. Ennyiért  25 és 65 négyzetméter közötti lakásokat lehet bérbe venni, de a legtöbb megkeresés az 50 négyzetméteresekre érkezett. Népszerűek a 80 ezer forintos havi díjú téglalakások is, amelyek döntően  60 négyzetméter körüliek. Az albérletkeresők 80 százaléka a 30 -100 ezres sávban gondolkodik, ebben a bérleti díj tartományban 30 - 70 négyzetméterig terjednek a keresett alapterületek. Csak kevesen bérelnének havi  200 ezer forint fölött.

Az ország keleti felében a 35-54 ezer forint között kiadó lakás a sláger, nyugaton az 50-60 ezer forint körüli kategória a kelendő. A fővárosi panelek közül szintén a 60 ezresek a legvonzóbbak, míg vidéken, mind a keleti, mind a nyugati oldalon a havi 40 ezer forintért bérlehetők iránt mutatkozott a legélénkebb kereslet.

Mit keresnek az egyetemisták?

Bár a roham még nem indult el, felsőbb éves egyetemisták már megjelentek az albérletpiacon. Első számú preferenciájuk az ár mellett az elhelyezkedés. Vidéken ez a gyalog is könnyen bejárható távolságot jelenti, Budapesten a fő közlekedési vonalak közelsége a meghatározó. Pécsett például, az egyetemektől távol eső területeken még olcsóbban  is nehéz a a panelt kiadni. A rezsi is kulcskérdés, ezért sok diák többedmagával keres albérleteket, a lényeg, hogy a szobák külön nyíljanak.

Új tendencia a fővárosban, hogy a tehetősebb diákok akár egyedül is "bevállalják" egy kisebb garzon havi bérleti díját. Ez a réteg már nívósabb berendezéseket, gépesített konyhát vár el a "bútorozott" jelző alatt. Ezért a pesti belvárosban egy garzonért 45-55 ezer forintot is hajlandóak fizetni. A nívós berendezés iránti igényt már a vidéki városokból is kapott visszajelzések is megerősítették.

Mennyit lehet ebből keresni?

Az egyetemek közelében, frekventált helyen fekvő, jó beosztású lakásokat jelenlegi piaci viszonyok mellett is könnyen bérbe lehet adni. Nem véletlen, hogy az ingatlanpiacon manapság az egyik leggyakoribb befektetési stratégia a kiadási célú ingatlanvásárlás. Tízéves befektetési periódussal számolva a hozamok 8-10 százalék között szóródnak. A panellakások hozama nagyjából hasonló az ország különböző területein, míg a téglalakások kiadásából a fővárosban kisebb hozamot érhet el a befektető, mint a nyugati országrész városaiban.