Ezen bukhat az építőipar? - Ezekből a szakemberekből van hiány

Az elmúlt évben az építőipari cégek kétharmada a nettó árbevétel kismértékű növekedéséről számolt be. Ez az árbevétel-arányos jövedelmezőség növekedésében is jelentkezett, bár a cégek harmadának jövedelmezősége még mindig 3 százalék alatti - derül ki az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) 400 építőipari vállalkozás megkérdezésével végzett konjunktúrafelméréséből.
Napi.hu, 2016. április 25. hétfő, 17:55
Fotó: Napi.hu

Magasabb jövedelmezőség inkább a szakosodott, egy adott szakterületre fókuszáló szakcégekre jellemző. Az idei év első féléve a cégek várakozása szerint év/év alapon csökkenést, a szakcégeknél stagnálást hoz az árbevételben.

A szerződésállomány értékelésében nagy a szóródás a megkérdezett cégeknél. Összességében kisebb visszaesést jeleznek, mint a KSH által regisztrált 40 százalék. A cégek várakozásai szerint a csok jelentősen növeli majd a magánmegrendeléseket, az építési-beruházási célú közmegrendelések visszaesése azonban sok céget elbizonytalanít.

Miért nem teljesítenek jobban?

A válaszadó cégek több mint fele az élőmunkához kapcsolható - az egyébként évek óta változatlan - adó- és járulékfizetési terhek mértékét, a megrendelések hiányát, valamint markáns tényezőként a szakemberhiányt jelölte meg a növekedés akadályának.

Az elmúlt években beszűkült piac által elfedett szakemberhiány a termelésbővülés következtében felszínre tört, a válaszadók több mint egyharmada nem rendelkezik kellő számú és összetételű szakmunkással. A felmérés során hiányszakmaként szinte minden építőipari szakmát megemlítettek, de leginkább az ács, a kőműves, a bádogos és a villanyszerelő szakmák szakemberhiánya aggasztó.

A bővülés előtt álló akadályokat a vállalkozások exportjuk szinten tartásával is próbálják kompenzálni, melynek célországa továbbra is Németország és Ausztria.

A kintlévőségek és az adminisztrációs költségek nagysága továbbra is beárnyékolja a cégek mindennapjait. A válaszadók szerint az elmúlt időszakhoz képest az adminisztrációs költségek érdemlegesen nem csökkentek, és úgy látják, hogy ezen a területen a jövőben sem várható pozitív változás.

Még mindig sokan nem fizetnek

A behajthatóságot a korábbi évekhez képest kedvezőbbnek ítélik, azzal együtt, hogy az üzleti partnerek átlagosan 17 százaléka késedelmesen fizet. Fontosnak tartják, hogy a nemrég bevezetett 40 eurós behajtási költségátalány szabályai viszonylag hamar finomodtak - miszerint a kötelezetteknek csak akkor kell könyvelniük a behajtási költségátalány összegét, ha azt önszántukból megfizetik, vagy ha a jogosult azt az egyéves jogvesztő határidőn belül kéri tőle. Ez lényegesen egyszerűsíti a kintlévőségek adminisztrációját.

Képzéssel segítenének a szakemberhiányon

A válaszadók közel 80 százaléka jelezte, hogy cégük 2015-ben fordított erőforrásokat saját dolgozóinak továbbképzésére. Idén a menedzsment fejlesztésére kívánnak még nagyobb hangsúlyt fektetni. A szakmunkáshiányt a középvezetők jobb felkészültségével is próbálják enyhíteni.

A megkérdezett cégek több mint fele a létszám megtartásával kívánja folytatni tevékenységét. A létszám csökkentését elsősorban azok a vállalkozások tervezik, amelyek jövedelmezősége továbbra is alacsony szinten van, 3 százalék alatti.

Még mindig alacsony az ágazati átlagbér

A vállalkozások az elmúlt évben és 2016-ban is az inflációt meghaladó mértékben 5-6 százalékkal emelték a béreket és az egyéb juttatásokat, ám az ágazati átlagbér még így is 33 százalékkal marad el a versenyszférában lévő szinttől.

A megkérdezettek 2016-ban - elsősorban korábbi piaci pozíciójuk megtartásával - bíznak a fizetőképes kereslet növekedésében. A közbeszerzési törvény finomhangolásában a közbeszerzéses megrendelések növekedésében és a lakásépítés, -felújítás számának bővülésében bíznak a megkérdezett építési vállalkozások.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2016.05.01 22:28

@Gyalogos: Ha az építőipar nem hajlandó bejelentetten, normális bérért dolgoztatni, dolgozz vállalkozóként, lehetőleg feketén. Az működik ezekben a szakmákban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Gyalogos, 2016.05.01 20:15

Kőműves, a bádogos és a villanyszerelő szakemberek, elmentem az országban más szakmákba dolgozni, mert az építőipar, feketén, vagy minimálbér ért hajlandó dolgoztatni! Erről miért nem nyilatkoznak, az újság írok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.04.27 14:10

Nincs igazad!

Családi házas környéken lakom, itt mindegyik jó szakember kitűnően megél a ház körüli javításokból, felújításokból, legyen az víz-, gáz-, fűtés vagy villanyszerelő, kőműves, ács tetőfedő, bádogos. Csak be kell menni a sarki kocsmába, máris bármilyen munkához ajánlanak szakembert. Nekem bármelyikükkel csak jó tapasztalataim voltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.04.25 19:35

Az alacsony bérhez az alábbi "népjóléti" juttatások kötelezőek:
kukásmellény a 40-50 fokban is
kobak a 40-50 fokban is
Vagyis ha már éhen halsz a rabszolgabérből akkor már legalább nézzél ki úgy mint egy ipari bohóc.
Csoda, ha elment a kedve itt mindenkinek, hogy szakmunkás legyen?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html