Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A volt bizottsági tagok az interjúban hosszan részletezték a felújítással kapcsolatos aggályaikat. Problémának érezték például, hogy rögtön az első év végén, rendeletből értesültek a lovarda és az őrségépület visszaépítéséről, majd a minisztériumok Várba költöztetéséről. Amiről korábban szó sem volt, fel sem merült.

Bár L. Simon László többször elmondta, hogy a Várnak 98 százalékban kulturális funkciót szánnak, de az csak lassan vált világossá a bizottsági tagok számára, hogy ő szinte teljes egészében a Palotamúzeumot képzeli ide, ami azt jelenti, hogy a belső tereket Hauszmann tervei alapján teljes mértékben helyreállítják a büfétől a tánctermen át a trónteremig és Szent István-teremig. Az eredeti hauszmanni terveket szinte lehetetlen visszaállítani, hiszen hatalmas épületszerkezeti változtatásokat igényelne és több ezer milliárdos ráfordítást, ráadásul egy már a múlt században is retrográdnak számító épületre - mondják a szakértők, akik ezt az álláspontot az interjú szerint a bizottság ülésén is képviselték.

Két hete még szó sem volt erkélyről

Szükségesnek tartják a felújítást, de a várfalak állapotára és a palota ablakaira koncentrálnának a falak állapota és az ablakszerkezetek elavulása miatt. A Stöckl-lépcső helyreállítását sem vitatják, az épülő erkélyről viszont egyáltalán nem tudtak. Amikor Zoboki Gábor két hete ismertette velük a terveket, egy szót sem szólt erről. Az építészek szerint  a készülő erkély nem lesz elbontható. Egyébként pont az erkély bizonyítja, hogy rossz döntés volt a Miniszterelnökséget a kolostorba költöztetni, hiszen a jelek szerint nem elég reprezentatív erre a funkcióra- hangsúlyozzák.

A szakértők szerint a jelenlegi terv megvalósítása nem reális, annak idején Hauszmann terve egy háromszor ekkora területű és kétszer ennyi lakossággal rendelkező országnak is nagy érvágás volt. Szerintük ebből a palotaépületből esztelen rombolás nélkül lehetne egy korszerű, mai igényeknek megfelelő kulturális negyedet létrehozni, de ez sajnos fel sem merült.