Az új rendelet ugyanakkora összeget ad a használt és az új lakásokra is, tehát nem veszi figyelembe az új lakások építésénél, illetve vásárlásánál azt a költségvetési bevételtöbbletet, amely az új lakások esetében az államkasszába befolyik. Új lakást építő vagy vásárló családok 27 százalékos áfát fizetnek be a költségvetésbe, de az új építésből további jelentős állami bevételek is származnak: szja, tao, járulékok, megtakarítás munkanélküli ellátásokon.

Egy egygyermekes család, 40 négyzetméteres, B energetikai minősítéső lakás építése vagy vásárlása után például több mint 3 millió forint áfát fizet, miközben az "új szocpol" (CSOK) csak 500 ezer forint támogatást juttat ennek a családnak - hangsúlyozza a TLE.

Az egyesület szerint szükséges lenne, hogy a kormány a lakásépítési támogatásban az energiahatékony, legális lakásépítések áfatartalmát juttassa vissza az építkező, új lakást vásárló, gyermekes családoknak. A holnaptól igényelhető Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mértéke még az áfa összegét sem adja vissza támogatásként, ilyen támogatás mellett nem működik a rendszer - véli a TLE.

Az irányadó támogatási összeg és az áfa összehasonlítása részletesen a TLE honlapján olvasható.