Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az öt évre ütemezett értékesítéssel a teljes portfólió bruttó piaci értékének egyharmada, 5-600 millió eurónyi értékű ingatlan cserélhet gazdát, főleg Lengyelországban, a jövedelemből pedig 100-150 millió eurót fordítanak új projektekre, szintén leginkább Lengyelországban, de a régióban máshol is keresik a lehetőségeket. A többit osztalékként megkapják a tulajdonosok. A vezérigazgató kiemelte, az eladások csak a szokásos ingatlanfejlesztési séma elemei, hogy a befolyó pénzből újabb projekteket generálhassanak. A csoport az üzemeltetési üzletágat is erősíti, főként Kínában, Makedóniában és Bulgáriában.

Arról, hogy a terv mennyiben érinti a magyar ingatlanokat, Török Árpád csak annyit mondott, nincsenek eladási kényszerben, csak jó áron, megfelelő hozamon értékesítenek, ha lesz ilyen lehetőség, akkor a magyarországi portfólió elemei is szóba kerülhetnek.

Magyaroszágon nem, de miért?

Magyarországi beruházást azonban egyelőre továbbra sem terveznek, ehhez még mindig nem elég vonzóak a piaci feltételek. Spekulatív irodafejlesztéssel 20 százalékos üresedési rátánál nem érdemes foglalkozni, de a bérlő igényei szerinti, azaz built-to-suit építésnél sem jönnek ki a számok, mert a drága finanszírozás és az alacsony bérleti díjak miatt a hozamszint sem olyan, amiért egy fejlesztőnek, az exitet is szem előtt tartva megérné a projekt megvalósítása. A meghirdetett 6-7 tenderen ugyan elindulnak, de nincs kényszerhelyzet, hogy olyan áron tegyenek ajánlatot, ami már nem éri meg - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Még nincs túl a nehezén a magyar irodapiac...

...mondja Török Árpád, a cégek továbbra is szűkülnek, hiányoznak az új szereplők, a tavalyi rekord bérbeadásnak is csak mintegy harmada volt új igény. Stabilitás, kiszámíthatóság, megbízhatóság, transzparencia és gazdasági növekedés hiányában az országkockázat, a bizonytalanság, az átláthatatlanul változó jogszabályok beárazása miatt olyanok a hozamszintek, hogy sem a fejlesztésnél, sem az eladásnál nem jön ki a fejlesztési matematika. Ettől az évtől azért már több tranzakciót várnak a szereplők, és ha lesz közte nyílt piaci is, talán végre lehet majd a virtuális helyett valódi hozamról is beszélni - fogalmazott a vezérigazgató.

A lakáspiac még nem eléggé szofisztikált

A Müpa melletti leendő kongresszusi központ telkének folyamatban lévő eladása kapcsán Török Árpád elmondta, az erről hozott döntés előtt, a nagyobb jövedelmezőség miatt ugyan szóba került egy esetleges lakásberuházás is, amit végül elvetettek. A vezérigazgató a fellendülést egyébként elsőként éppen a lakáspiacon várja, ahol az elmaradt építések miatt már elég nagy a nyomás ahhoz, hogy megfelelő kondíciójú fejlesztői és vevői hitelekkel elinduljon az építés. Fejlesztőként a bérbeadásra építésben is lát fantáziát, azonban a magyar piac még nem elég szofisztikált ehhez, úgy mint például az angol, vagy a német, és az elérhető projektméret sem üti meg a TriGranit számára érdekes nagyságot.