Ezért költözne új lakásba sok magyar

A háztartások 13 százaléka - mintegy 500 ezer háztartás - elégedetlen lakáskörülményeivel, nem szívesen lakik az adott lakásban vagy környéken - írja a portfolio.hu.
portfolio.hu, 2016. augusztus 27. szombat, 18:38
Fotó: Napi.hu

A szám magasnak tűnik, ám ha hozzátesszük, hogy 2003-ban az elégedetlen háztartások száma még ennek kétszerese,
több mint 1 millió volt, akkor mindjárt szebb a kép - olvasható a portfolio.hu-n.

A KSH a fejlődést a 2008-ig tartó lakáspiaci fellendülésnek tudja be, de hozzáteszi: az eredmény akár meglepőnek tűnhet annak ismeretében, hogy a 2008-at követő időszakban már több háztartás kényszerült költözéseinek elhalasztására. Ez azonban egyelőre a költözni vágyók számában nem, csak az elégedetlenség okainak megoszlásában érhető tetten, de ott meglehetősen látványosan.

Az interjúalanyok három okot jelölhettek meg 24 közül, ezek a konkrét lakással kapcsolatos, családi, személyes vagy a környezettel összefüggő indokok voltak. A három válasz együttes előfordulása alapján a helyzetükkel elégedetlenek között a legmagasabb azok aránya (27%), akik a lakás állapotát nem tartják megfelelőnek. Az elégetetlenek csoportján belül az ő arányuk emelkedett meg leginkább 2003 óta, ami nem csoda, hiszen az elmúlt évek elhalasztott vásárlásai és felújításai bizonyára sok lelakott ingatlant eredményeztek az elmúlt években.

Érdekesség, hogy nem csak számszerűen, arányaiban is kevesebben nyilatkoztak úgy, hogy az elégedetlenség oka, hogy nehezen lehet fenntartani a lakást. A devizahitelekkel való megégés után bizonyára többen azt tippelték volna, hogy az arány inkább növekedhetett.

HOZZÁSZÓLÁSOK