Koji László azt is kiemelte, hogy az augusztusi 14,5 százalékos termelésnövekedés értékelésekor érdemes figyelembe venni, hogy az a rendkívül alacsony 2012. augusztusi teljesítményhez képest realizálódott, ahhoz a hónaphoz képest, amely során a 6 éve folyamatos mélyrepüléseben lévő ágazat újabb 5 százalékot veszített a termelési értékéből. Emellett a bővülést azért is nehéz érzékelni, mert míg az ágazat normális működésekor évi 2300 milliárd forintot termelt, tavaly 1600 milliárd forintra süllyedt a kibocsátása.

Ahhoz, hogy a cégek számára a javulás észrevehető legyen, nagy számú magasépítési megbízás megjelenésére van szükség - hangsúlyozta az ÉVOSZ alelnöke. Noha az bizakodásra ad okot, hogy a szerződésállomány év per év alapon 24,3 százalékkal nőtt, ám a kkv-knak munkát biztosító lakásépítési és felújítási szektor továbbra is mozdulatlan, pedig egy jól kidolgozott otthonteremtési programra költött támogatás minden egyes forintja négyszeres összeget vonzana az építési szektorba - fogalmazott Koji László, aki év végére összesen 7 százalékos növekedést vár.

Továbbra is 4 százalékos építőipari termelésbővüléssel számol éves szinten a GKI Gazdaságkutató Zrt. - válaszolta kérdésünkre Petz Raymund, ügyvezető igazgató, aki szintén arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi növekedést az egy évvvel ezelőtti mélyponthoz viszonyítva érdemes értékelni. A szerződésállomány alakulása kapcsán Petz megjegyezte, nincs jele trendváltásnak az építési szektorban, azaz változatlanul a mélyépítés  - út, vasútépítések, infrastruktúrális beruházások - működtetik az ágazatot.