A 2014-2020-as uniós pályázati ciklusban az MNV Zrt. uniós támogatás igénybe vételével állítaná helyre és fejlesztené a rábízott épített örökséget. Az első nagyobb, tájegységeket átfogóan kezelő, megyehatárokon átívelő, egységes koncepción alapuló pályázatban öt vár - Csókakő, Csesznek, Somló, Csobánc, Rezi - vesz részt a Dunántúlon.

Ezek állagvédelmére és fejlesztésére már eddig is jelentős összegeket fordított az MNV Zrt. A pályázat előkészítése során a vagyonkezelő közbeszerzési eljárás keretében választotta ki az Equinox Consulting Kft-t, akinek a pályázathoz szükséges megvalósíthatósági tanulmányt kell elkészítenie.

A pályázatnak köszönhetően a fejlesztési munkák felgyorsulhatnak, az állagvédelem befejeződhet, valamint létrejöhet az öt vár szorosabb együttműködése - írja az MNV Zrt. Valamennyi vár új, önálló arculatot kapna, egy-egy, csak rá jellemző helyi adottságot kiemelve (vártörténet, borkultúra, természeti környezet, középkori hadijáték és hagyományőrzés), mely egyenként is kiemelkedő turisztikai vonzerőt jelenthet, de egymást kiegészítve, mindig új látványosságot kínáló láncolattá állhat össze. A turizmus fejlesztésével kapcsolatos további ötletekről itt olvashat.

Hátizsákkal, kerékpárral, lóháton

A sikeres projektet követően érdemes lesz a kidolgozott útvonalak mentén ezt a vártúrát hátizsákkal, kerékpárral, gépkocsival, vagy akár lóháton végigjárni, így hosszabb időt ebben a régióban eltölteni, jobban megismerve múltunk, történelmünk, tájaink értékét és szépségét. Természetesen az útvonalhoz a későbbiekben csatlakozni tudnak a bakonyi és más környékbeli várak, elsősorban Várpalota, Nagyvázsony, Szigliget, Sümeg, Tátika és Döbrönte. Az uniós projekt és a helyi közösségek támogatásával megvalósulhat az MNV Zrt. örökségvédelmi stratégiájának egy újabb szegmense, mely során az állami tulajdonú magyarországi romvárakba lépésről-lépésre újra élet költözhet - hangsúlyozza a vagyonkezelő.