Ezt kéri az építőipar a kormánytól

Az utóbbi öt-hat évben sikeresen működő pályázatok megnyitását kérik az építőiparosok, vagyis azt, hogy a kivitelezők mellett az építőiparnak dolgozó mérnöki szolgáltatók és tervezők is pályázhassanak - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a keddi Világgazdaságban.
Dzindzisz Sztefan, 2017. december 19. kedd, 07:37
Fotó: Napi.hu

Az ágazat számára 20 milliárd forintos beruházássegítő pályázati keret nyílik meg várhatóan januárban - jelentette be novemberben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.  Koji László annyit árult el az új pályázati feltételek kimunkálásáról, hogy a szövetség az ágazati csúcstalálkozóra készített javaslatsorát a mostani tárgyalásokon is változatlanul képviseli. (Az építőipar változatlanul száguld.)

Eszerint a csomag egyik eleme a csekély összegű (de minimis) támogatások módosított változata lenne, melynek lényege, hogy nem háromszor 20 millió forintig igényelhetnék az építőipari cégek, hanem a 60 milliós plafont azonnal, egy körben kérhetnék, akár 100 százalékos támogatási intenzitással, s nemcsak egyes régiókban, hanem a budapesti és a közép-magyarországi cégek is.

Másik fontos változás, hogy az uniós pénzt kezelő Ginop 1.2.1. csomagban meghirdetett pályázatok keretében beszerzett gépeket területi megkötések nélkül lehetne használni, az építőipar sajátosságait figyelembe véve. Azt is javasolják továbbá, hogy a 20 milliárdos keret egy részét a nagyvállalatok beruházási támogatása (NBT) formájában használják fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK