Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ágazat számára 20 milliárd forintos beruházássegítő pályázati keret nyílik meg várhatóan januárban - jelentette be novemberben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.  Koji László annyit árult el az új pályázati feltételek kimunkálásáról, hogy a szövetség az ágazati csúcstalálkozóra készített javaslatsorát a mostani tárgyalásokon is változatlanul képviseli. (Az építőipar változatlanul száguld.)

Eszerint a csomag egyik eleme a csekély összegű (de minimis) támogatások módosított változata lenne, melynek lényege, hogy nem háromszor 20 millió forintig igényelhetnék az építőipari cégek, hanem a 60 milliós plafont azonnal, egy körben kérhetnék, akár 100 százalékos támogatási intenzitással, s nemcsak egyes régiókban, hanem a budapesti és a közép-magyarországi cégek is.

Másik fontos változás, hogy az uniós pénzt kezelő Ginop 1.2.1. csomagban meghirdetett pályázatok keretében beszerzett gépeket területi megkötések nélkül lehetne használni, az építőipar sajátosságait figyelembe véve. Azt is javasolják továbbá, hogy a 20 milliárdos keret egy részét a nagyvállalatok beruházási támogatása (NBT) formájában használják fel.