Ezt sem gondolták volna a panelben lakók

Megállíthatatlannak látszik a lakások drágulása a budapesti belvárosban, ám az utóbbi évek "sztárjai" a panellakások voltak: ezek ára ment fel a legjobban. Az első negyedév brutális drágulást hozott a piacon és a szakértők az áremelkedés folytatódására számítanak.
Komócsin Sándor, 2017. augusztus 2. szerda, 09:54
Fotó: Napi.hu

Várhatóan tovább drágulnak a lakások Magyarországon - írja a Magyar Nemzet szakértőkre és uniós statisztikai adatokra hivatkozva. A leglátványosabban a panelek ára ment fel - ma már többet kell fizetni ezekért, mint a pénzügyi világválság 2008-as kirobbanása előtt. A szakértők úgy vélik, hogy ebben a szegmensben tovább fognak drágulni a lakások. A budapesti belvárosban, úgy tűnik, határtalan a drágulás.

Megdöbbentőnek is nevezhető adatokat idéz a napilap az EU statisztikájából. Eszerint az idei első negyedévben az uniós országok többségében észrevehetően nőtt az otthonok ára a tavalyi év utolsó három hónapjához képest. Ezen belül Izlandon 4,6, Magyarországon 4,7 százalékos ugrást jegyeztek fel a statisztikusok.

Hasonlóan nagy változást tükröz az Eurostat módszertana szerint készülő összevont lakásárindex. Ennek idei első negyedéves magyarországi értéke 2015-höz képest 122,5 százalék. Ez kiugróan magas drágulást jelez a többi uniós tagországhoz képest. A KSH első negyedéves adatai hasonló tendenciát tükröznek.

Gyorsan forgó panelek

A panelek nagy menetelésről tanúskodnak az Otthon Centrum friss adatai is. Ezek szerint 2017 első hét hónapjában átlagosan 100 nap alatt keltek el a társasházi tégla lakások Budapesten, aminél öt nappal több kellett vidéken. A paneleket ennél gyorsabban adták el: a fővárosban 72 nap kellett ehhez, vidéken 75.

A lakások átlagárai Budapesten a XVII. kerületben nőttek a leginkább. Ott majdnem negyedével (24 százalékkal) mentek fel 2016 első félévéhez képest. Vidéken Kecskeméten és Székesfehérváron tapasztalható a legnagyobb áremelkedés.

Budapesten Csepelen lehet a legolcsóbban panelhez jutni, míg vidéken Miskolcon, Szolnokon és Nagykanizsán. Családi házat a fővárosi XX. és XXIII. kerületben, illetve Salgótarjánban és Hódmezővásárhelyen lehet a legkedvezőbb áron vásárolni. Társasházi téglalakásra a XX. és XXI. kerületben, valamint Miskolcon, Szolnokon és Nagykanizsán lehet a legjobb sansszal vadászni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.08.02 14:41

@alterego56: 2 bibi van a lufi elmélettel

1. manapság nem sokan akarnak a kádár érában épített épületekben lakni. Megváltoztak a lakossági komfort igények. Ezért lesznek épületek amik lepusztulnak eladhatatlanná válnak, elhagyják őket. A magasabb komfortú, vagy jobb fekvésű, energiatakarékosabb épületek ára pedig emelkedik. Mi ebben a meglepő?

2. ha nő a fizetőképes kereslet (márpedig nő, lásd csok, béremelkedés), akkor nőnek az árak is, amennyiben a piac kínálata nem tudja ezzel tartani a tempót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

alterego56, 2017.08.02 14:27

@troll: Csak egyet érteni tudok. Anno a kádár érában a lakáskereslet mozgató rugója a demográfiai emelkedés volt, elvándorlás nélkül. Minő érdekesség ma teljesen fordított a trend és ennek ellenére nő a kereslet. Hát a félhülyék bizonyára ezt be is veszik. A spekulánsok ha jókor szállnak ki nagyot kaszálhatnak. 2008 réme újra kísért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.08.02 13:05

fújódik a lufi, aminek oka,hogy az alacsony kamatszint és a questor csőd miatt a tőke keresi a befektetési lehetőségeket.

tényleges használói kereslet ugyanakkor alig van, mivel eleve kevés a gyerek és a fiatal és azok is külföldre mennek manapság.

úgyhogy csupán a spekuláció fújja a lufit, ami nagyot fog pukkanni ha leereszt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html