Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Várhatóan tovább drágulnak a lakások Magyarországon - írja a Magyar Nemzet szakértőkre és uniós statisztikai adatokra hivatkozva. A leglátványosabban a panelek ára ment fel - ma már többet kell fizetni ezekért, mint a pénzügyi világválság 2008-as kirobbanása előtt. A szakértők úgy vélik, hogy ebben a szegmensben tovább fognak drágulni a lakások. A budapesti belvárosban, úgy tűnik, határtalan a drágulás.

Megdöbbentőnek is nevezhető adatokat idéz a napilap az EU statisztikájából. Eszerint az idei első negyedévben az uniós országok többségében észrevehetően nőtt az otthonok ára a tavalyi év utolsó három hónapjához képest. Ezen belül Izlandon 4,6, Magyarországon 4,7 százalékos ugrást jegyeztek fel a statisztikusok.

Hasonlóan nagy változást tükröz az Eurostat módszertana szerint készülő összevont lakásárindex. Ennek idei első negyedéves magyarországi értéke 2015-höz képest 122,5 százalék. Ez kiugróan magas drágulást jelez a többi uniós tagországhoz képest. A KSH első negyedéves adatai hasonló tendenciát tükröznek.

Gyorsan forgó panelek

A panelek nagy menetelésről tanúskodnak az Otthon Centrum friss adatai is. Ezek szerint 2017 első hét hónapjában átlagosan 100 nap alatt keltek el a társasházi tégla lakások Budapesten, aminél öt nappal több kellett vidéken. A paneleket ennél gyorsabban adták el: a fővárosban 72 nap kellett ehhez, vidéken 75.

A lakások átlagárai Budapesten a XVII. kerületben nőttek a leginkább. Ott majdnem negyedével (24 százalékkal) mentek fel 2016 első félévéhez képest. Vidéken Kecskeméten és Székesfehérváron tapasztalható a legnagyobb áremelkedés.

Budapesten Csepelen lehet a legolcsóbban panelhez jutni, míg vidéken Miskolcon, Szolnokon és Nagykanizsán. Családi házat a fővárosi XX. és XXIII. kerületben, illetve Salgótarjánban és Hódmezővásárhelyen lehet a legkedvezőbb áron vásárolni. Társasházi téglalakásra a XX. és XXI. kerületben, valamint Miskolcon, Szolnokon és Nagykanizsán lehet a legjobb sansszal vadászni.