Ezt szeretné sok magyar - de legtöbbjüknek álom marad

Egyre többen szeretnének a családi házat venni. Az OTP Ingatlanpont most annak járt utána, hogy hol kezdődik a luxus.
Dzindzisz Sztefan, 2018. május 17. csütörtök, 10:50
Fotó: Napi.hu

Egy felfújható gyerekpancsoló bárhol elfér; egy könnyűszerkezetes műanyag medencének már komolyabb a hely- és vízigénye, ám egyre többen engedhetik meg maguknak. A kertben úgy praktikus elhelyezni a medencét, ahogy azt a telek adottságai lehetővé teszik, és ahol kellemes a benapozottsága - adott jó tanácsot az OTP Ingatlanpont.

Mivel a magyarországi telkek általában nem túl nagyok, egy átlagos családi ház mellé 5 méterszer 10 méteresnél nagyobb medencét jellemzően nem építenek. Ezeknél azonban ellenáramoltatóra van szükség, ha valaki nem csak csobbanni szeretne, de úszni is. Valódi úszásélményt egy legalább 20 méteres medence ad, de ez a méret ma még nem elterjedt Szombat Éva, az OTP Ingatlanpont Exclusive irodájának vezetője szerint. (Áder figyelmeztet: egyre kevesebb a víz Magyarországon.)

A szakember a legeredetibb, leglátványosabb és egyben a legritkább megoldásnak az infinity poolt tartja, ahol "a medence szélén átbukó víz az ég kékjével, a környező tájjal olvad egybe". Az ingatlanszakértő szerint az is gyakori, hogy a medence sekélyebb részén gyerekpancsolót alakítanak ki vagy egy pezsgőfürdőt, miközben a vízfelület egésze összekapcsolódik.

A közlemény szerint egyre több házban jelennek meg a nem szabályos formájú medencék, amelyek szervesebben kapcsolódnak egy kerthez, különösen, ha egy félsziget szabdalja partjukat. Új divat a mesterséges tófürdő, amely kialakításában, gépészeti rendszerében hasonló egy hagyományos medencéhez - fürdeni is lehet benne -, de talajszinti kapcsolódása, a partjára telepített növényzet, nádas hasonlatossá teszi egy valódi tóhoz. A tavacska mikro-ökoszisztémát alkot, amely önfenntartó - persze nagyon alapos előkészítést, állandó műszaki felügyeletet és folyamatos törődést igényel.

Az újonnan telepített medencék zömét ma már alternatív energiaforrásokkal (napenergiával vagy geotermikusan) melegítik, a tisztítást pedig UV-fénnyel, ózonnal, öntisztító rendszerekkel igyekeznek megoldani.

Sokan csak reprezentációra használják

Nem mindenki szeretne azonban medencét, még ha meg is engedheti magának: a fenntartásával foglalkozni kell, időt, energiát, pénzt visz el - és nem is mindig használják ki. Ennek megfelelően sokan csak reprezentációra használják, így a következő házukba már nem igénylik.

Olyan is van, aki rájön, hogy egyedül fürdőzni unalmas, igazán közösségben élvezetes, ezért inkább wellness-centrumokba jár. Ha valaki mindenképpen szeretne medencét, de megragadja a fantáziáját egy ház, amelyhez nem tartozik, inkább később megépíti magának, a vásárlásnál általában továbbra is maga az épület a meghatározó.

Nincs szabály arra, hogy egy ház forgalmi értékét mennyire befolyásolja egy medence. Kisebb értékű családi háznál arányosan többet számít, akár 5 százalékkal is növelheti az ingatlan értékét. Egy egyszerűbb kialakítású, olcsóbb medence jó pontnak számít, megkönnyíti az ingatlan értékesítését, de nem sorsdöntő. Aki ilyen házat keres, eleve bekalkulálja a költségeket. Egy több-száz milliós luxusingatlannak viszont már szinte kötelező eleme a beltéri medence és wellness-részleg, melynek kialakítási költségénél a határ a csillagos ég.

A képen Eminem háza látható. Forrás: Los Angeles Times

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2018.05.18 07:43

A luxus ott kezdődik, ha van saját lakásod és nem vagy kiszolgáltatva az albérleti árának, ami gyorsabb ütemben nővekszik, mint a fizetésed.

A luxus ott kezdődik, ha a lakhatásod 20kmes körzetében van normálisan fizető munka (nem Fehérvár, nem Borsod , nem Veszprém).

A luxus ott kezdődik, ha nem panelben laksz, ahol nem hagy aludni a szomszéd, mert ő éjféltől hajnal 4-ig hanfoskodik, a másik szomszéd meg hajnal 6kor klopfolja a rántott húsnak valót, a harmadik a liftben cigizik és oda kullant.

Szóval luxus, ha napi 6 óra zavartalan alvás a rendelkezésre áll és 1 órán belül a munkahelyen vagy és van mit enni este, és van 1.5 óra szabad időd otthon, amit nem háztartási, vagy munki ügyekkel kell tölteni.

9 éve ezt a szintet próbálom elérni. De senior programozóként ezt nem vagyok képes anyagilag finanszírozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html