Világszerte a befektetők 53 százaléka tervezi növelni a vásárlásait idén, a határon átnyúló befektetési szándék is jelentősen emelkedett, a válaszadók 38 százaléka tervez beruházást saját régióján kívül az idén, míg 2014-ben ez az arány 28 százalék volt. Közülük 31 százaléknak Nyugat-Európa az első számú célpontja. A kínai gazdaság lassulása ellenére a befektetők 27 százaléka preferálja Ázsiát, ahol a növekedés még mindig meghaladja a többi régióét, és továbbra is jelentős hosszú távú növekedési potenciált kínál.

London 2015-ben is megőrizte vezető pozícióját, Tokió, Sydney, New York és Párizs pedig továbbra is az első tízben található. Az EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet, Afrika) és Észak-Amerika befektetői egyre jobban érdeklődnek az értéknövelt és opportunista befektetések iránt. Ezzel szemben az ázsiai és csendes-óceáni térségben egyre inkább preferálják az első osztályú, központi fekvésű ingatlanokat. Az irodák és az ipari ingatlanok a legvonzóbb termékek, előbbit a befektetők 33, utóbbit 28 százalékuk jelölte meg.

Az "új normát" jelentő gazdasági környezet a mérsékelt növekedés, az alacsony kamatlábak és a zsugorodó kötvényhozamok továbbra is befolyásolják a befektetéseket a kereskedelmi ingatlanpiacon. Folytatódik a befektetési piac globalizálódása, ezt tükrözi, hogy az előző évhez képest 40 százalékkal nőtt a régiókon átívelő tőkeáramlás 2014-ben - ez a szám jóval meghaladja a piac egészének növekedését.

A magyarországi ingatlan-befektetési forgalom majdnem megtriplázódott (12 hónap gördülő forgalmat számolva) 2015 első negyedévében. Ez a növekedés egybecseng azzal a globális képpel, hogy a magyar eszközök kitűnőek hozam-kockázat szempontból: a bérlői piac javul és a hozamok még mindig elég magasak ahhoz, hogy tőkét vonzanak a szektorba. A magyarországi befektetési alapok erős aktivitása mellett várhatóan a határon túlról érkező befektetők növelik kitettségüket Magyarországon az elkövetkező negyedévekben, így a forgalom 700-800 millió euró lehet az idén - állítja Borbély Gábor, a CBRE magyarországi kutatási vezetője.