Az idén is változnak a csok szabályai. A módosítások a falusi csok rendelkezéseit érintik kedvezően, azon belül is a használt lakás felújítását célzó munkálatokat. Az idén ennek áfáját ugyanis vissza lehet igényelni - a rendelkezés nem új, de a visszaigénylésre januártól van lehetőség. Összesen akár 7,6 millió forint is összejöhet, ha jól kalkulál a család - kezdi cikkét az Mfor.hu a lehetőségről.

Az állami támogatás nem érinti az igényelhető összeget: egy gyerek esetén használt és új lakás esetén is 600 ezer forint igényelhető, két gyerek után az új ingatlanoknál 2,6 millió, használtra 1,43 millió forint kérhető, három gyereknél pedig 10, illetve 2,2 millió forint. A negyedik gyerek esetében már csak a nem újonnan épített lakásoknál van emelkedés, akkor 2,75 millió forint igényelhető a használt ingatlanra.

A változás most azt érinti, hogy a falusi csok esetében eddig is vissza lehetett igényelni az áfát, most viszont a használt ingatlanok korszerűsítésére is kérhető az áfavisszaigénylés. A lehetőség a január elsejét követően és 2022. június 30-ig kiállított számlákra érvényes. Pénz legfeljebb 5 millió forintig igényelhető vissza.