Hol érdemes elkölteni a falusi csokot? - mutatjuk a lehetőségeket

A falusi csok által érintett mintegy 2500 helység közül gyűjtött össze az OTP Ingatlanpont néhány olyan települést, amelyek az állami támogatás mellett más infrastrukturális beruházások, vagy jó elhelyezkedésük miatt kifejezetten vonzó célpontok lehetnek.
Szepesi Anita, 2019. május 16. csütörtök, 11:28
Fotó: Pixabay

A nemrég megjelent 109/2019. (V. 13.) kormányrendelet szerint 2486 település van ma Magyarországon, ahol július 1-jétől igényelhető használt lakás vásárlásához és bővítéséhez a kibővített családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a falusi csok. A mintegy 2500-as listán számos kiváló infrastruktúrájú,  közlekedésű és jó elhelyezkedésű település,  és 89 város is található. A rendelet hatálya alá tartozik például a Balaton déli partjának kedvelt városa, Fonyód, az északin pedig Balatonkenese. Az összes helység közül Tihanyban a legdrágábbak a lakóingatlanok, majdnem 380 ezer forintba kerül egy átlagos négyzetméter, amely meghaladja a legolcsóbb budapesti kerületekét is.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint azonban inkább azok a jó közlekedéssel és egyéb infrastruktúrával rendelkező területek lehetnek majd a legnépszerűbbek, amelyek nagyvárosok közelében helyezkednek el. Alább az OTP Ingatlanpont listája és a népszerűség indoklása olvasható a falusi csok igénylők körében várhatóan kiemelten népszerű településekről.

Sződ, Pest megye

Sződ Göd közvetlen szomszédja, ami a Duna bal partjának legdrágább és egyben egyik legnépszerűbb agglomerációs települése. Jó az  elhelyezkedése, a közlekedése, a nemrég felújított Budapest-Vác vasútvonal és az M2-es autópályának köszönhetően. Igaz, az átlagos négyzetméterár csak az elmúlt egy év alatt harmadával nőtt, de még mindig 280 ezer forint alatti.

Tök - Perbál, Pest megye

Falusias, borospincés hangulata és elhelyezkedése szól a két szomszédos budai agglomerációs település mellett. A közlekedés nem a legjobb, de az lesz, ha az M0-ás körgyűrű nyugati szakasza is megépül. Ingatlanpiacuk felfutóban van, az átlagos négyzetméterárak 2018-ban több mint harmadukkal drágulva, 220 ezer forint környékére emelkedtek.

Gönyű, Győr-Moson-Sopron megye

A Győrtől 15 km-re fekvő Duna-parti település árai csupán a felét teszik ki a megyeszékhelyen fizetendőnek,  Gönyűn átlagosan 160 ezer forintba kerül egy négyzetméter. Pozitívum a Duna közelsége, és a kedvező elhelyezkedés.

Nyárlőrinc, Bács-Kiskun megye

Nyárlőrinc Kecskeméttől 15 kilométerre fekszik, autóval és vonattal egyaránt 20 perc alatt érhető el a megyeszékhely. Az átlagos négyzetméterár csak 100 ezer forint körüli, azaz a harmadát sem éri el a kecskeméti árszintnek. Ingázók számára remek választás lehet.

Maroslele, Csongrád megye

Maroslele a Szeged-Hódmezővásárhely-Makó háromszög közepén fekszik, 15-20 percre a városoktól. A település a falusi csok mellett saját támogatási programmal is rendelkezik, így akár minimális önrésszel is vásárolható használt ingatlan, hiszen egy négyzetméter átlagos ára még a 70 ezer forintot sem éri el. Mellette szól még a rendezett falukép, a remek elhelyezkedés és az önkormányzati programok, aminek eredményeként az árak 2017-ről 2018-ra közel 50 százalékkal nőttek.

Szabadbattyán, Fejér megye

Szabadbattyán csupán 10 kilométerre található Székesfehérvártól, közúton, vasúton is remekül megközelíthető, önálló felhajtót is kapott az M7-es autópályára. Egy átlagos négyzetméter nagyjából 150 ezer forint, ez a fele a fehérvári áraknak.

Sáránd, Hajdú-Bihar megye

Mellette szól a 90 ezer forintos átlagár és a 15 kilométerre fekvő, 20 percen belül elérhető Debrecen.

+1 Nagyvázsony, Veszprém megye

A Balaton-felvidék különleges hangulata és a 25 kilométerre fekvő Veszprém lehet a vonzerő  a 130 ezer forintos átlagos négyzetméterárak mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK