Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az érintett településeken közel 1000, az elmúlt egy évben megkötött tranzakcióit elemezve a DH 104,5 ezer forintos négyzetméterárat regisztrált, amit a legdrágább - egytől egyig balatoni - települések tranzakciós árai húztak fel. Tihany, Balatonudvari, Balatonvilágos és Balatonakali területén is jóval drágábbak voltak az ingatlanok a nagy átlagnál. A balatoni régió után Pest megyei települések Ceglédbercel és Sződ, valamint például a Baranya megyei Villány település húzza még elfelé az átlagárat. A vizsgált ingatlanok átlagos mérete meghaladta a 90 négyzetmétert, amely már megfelel a 3 gyermek esetén kötelező méretelvárásnak.

A DH növekvő keresletet jósol a falusi csok kapcsán a használtlakás piacon, azonban a nagyvárosokra jellemzően kisebb mértékben lesz hatása. A főváros körül csak a külső agglomerációs gyűrű szélén akadnak falusi csok által inkább érintett kisebb települések, ahonnan azonban már igen nehéz és körülményes a bejutás a munkavállalók számára - állítja Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője.

Banai Ádám, az MNB pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságának vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt fejtegette, a következő időszakban a falusi csok drágulást okozhat. Egész egyszerűen azért, mert a támogatással számításba vett településeken az adásvételek kétharmada ötmillió forint alatti áron zajlott az elmúlt években.