Fapados iroda még nem épül

Év végén még bíztak benne a fejlesztők, hogy 2010-re helyreáll a piac - derül ki az Eston kutatásából. A kínálat és a kihasználatlanság várható növekedése ellenére egyelőre a többség nem gondolkozik az alacsonyabb költségű fejlesztések felé forduláson.
NAPI, 2009. február 16. hétfő, 12:55
Fotó:

A múlt év végén még jobbára a bizonytalanság volt a jellemző a fejlesztők körében, legalábbis az azóta elhatalmasodott "világvége-hangulat" még nem volt annyira érzékelhető, mint ma - összegezte az Eston az ingatlanfejlesztők körében végzett felmérése eredményeit. Az üresedési ráta alakulására vonatkozó válaszok rendre a piaci egyensúly 2010-es várható helyreállásáról árulkodnak, noha ez év végére a megkérdezettek többsége 20 százalékos üresedési rátát prognosztizál, így az átlag 19 százalék körül alakul.

A 2010-es várakozásokat illetően már erőteljesen megoszlik a válaszadók véleménye: a fejlesztők negyede igen optimistán vélekedik, 10-15 százalékot jósolva az üres irodaterületeknek az elkövetkező év végére. Pesszimistább vélekedések szerint a jövő évi mutató nem vagy csak kismértékben változik az ideihez képest, és 20 százalék körül marad 2010-ben is. Abban azonban valamennyi fejlesztő egyetértett, hogy 2010 végére a kihasználatlanság mintegy 4-5 százalékpontos csökkenésére lehet számítani. A kissé lecsökkent új kínálatot lassan, de biztosan felszívják a bérlők.

Az irodabérleti díjak alakulását illetően a fejlesztők közül csupán kevesen, mintegy 9 százaléknyian spekulálnak enyhe emelkedésre. A túlnyomó többség között közel egyenlő arányban oszlik meg a bérleti díjak stagnálásának vagy enyhe csökkenésének a lehetősége. Az elemzők szerint ennél érdekesebb, hogy a megkérdezett fejlesztők több mint fele megvásárolná ugyan a telket, amelyet legutóbb vásárolt, ám csak jóval - átlagban 21 százalékkal - alacsonyabb áron.

A felmérés egyik legizgalmasabb feltevése - mellyel feltehetőleg néhány fejlesztő most találkozott először - a fapados irodák bevezetésére vonatkozott. Mindössze egyetlen válaszadó építene ilyet; közel 40 százalékuk sosem adná fel a minőségi fejlesztést, még a megváltozott piaci körülmények hatására sem. A többség még soha nem gondolkodott el a kérdésen, így a távoli jövőben még az is elképzelhető, hogy felbukkan egy-két fapados, "low-cost" irodaház.

Mindezek mellett vagy éppenséggel ellenére a társaság irodapiaci szakértői úgy vélik, az eddigi trendeket felváltva, 2009-től a futószalagon gyártott, klasszikus, A-kategóriás irodaházak helyett az egyedi, valamilyen különleges jellemzővel bíró irodaépületek lehetnek kelendőek. Ezeket az akár "zöld", akár műemléki elemeket felvonultató, exkluzív épületeket - az általános vélekedéssel szemben - már 10-15 százalékos pluszköltség mellett birtokba vehetik a bérlők.

HOZZÁSZÓLÁSOK