Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A budapesti üresedési ráta 11,3 százalékra, ezen belül a prémium kategóriás kínálatban 6 százalékra süllyedt - mondta Pados Gergely. Elsősorban nagy, összefüggő területekből van hiány.

Megfordult a piac, ma már a bérbeadók szabják meg a feltételeket, a bérleti díjak átlagosan 25 eurócenttel nőttek négyzetméterenként, ez az A kategóriás kínálatban 11,5-14,5 eurót jelent. Az első negyedévi 80 ezer négyzetméternyi új irodaterület év/év alapon 42 százalékos növekedésnek felel meg.

Míg a válság mélypontján alig 200 ezer négyzetméternyi területet adtak bérbe a fővárosban, ez a szám már csaknem megduplázódott és iparági előrejelzések szerint két éven belül meghaladja a 400 ezer négyzetmétert.

Az új irodaházak eddig alapvetően a bérlői igényekre szabva (built-to-suit), előbérleti szerződésekkel lekötve épültek, most már megjelentek a spekulatív fejlesztések is. A GTC Hungary heteken belül a Váci úti irodafolyosón, a volt Felvonógyár területén kezd saját tőkéből, spekulatív alapú, környezettudatos minősítést megcélzó irodaházat építeni. A 22 ezer négyzetméter bérbe adható területű komplexumba integrálják a régi Felvonógyár százéves épületét is, amelyben loft irodákat alakítanak ki - ismertette a beruházás részleteit Gedai Bori, a GTC Hungary kereskedelmi igazgatója,

A GTC White House kivitelezése heteken belül, a fővállalkozói tender lezárásával indulhat, az átadás 2017 végén várható. A tervezett bérleti díj 13-14 euró között lesz, a beruházás értékét a fejlesztő a kivitelezői szerződés lezárásával közlik. A GTC a White House építésével 140 ezer négyzetméterre növeli irodaportfóliója méretét.