Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint márciusban éves szintre vetítve 1 millió 215 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami februárhoz képest 6,8 százalékos csökkenést jelent, de tavaly márciushoz viszonyítva 9,2 százalékos emelkedést takar - írja az MTI.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból márciusban éves szintre kivetítve 821 ezer ház építését kezdték el, ami 6,2 százalékkal alacsonyabb a februári 875 ezernél.

Az idei első negyedévben 2016 azonos időszakához képest 8,1 százalékkal több új lakóingatlant kezdtek el építeni

A befejezett lakóingatlan-építések száma idén márciusban éves szinten 1 millió 205 ezerre növekedett, ami 3,2 százalékkal haladja meg a februári értéket, tavaly márciushoz képest pedig 13,4 százalékos emelkedést takar.

A kiadott építési engedélyek száma éves szintre vetítve 1 millió 260 ezerre nőtt a februári 1 millió 216 ezerről. Havi összevetésben 3,6 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 17,0 százalékkal növekedett a kiadott engedélyek száma márciusban.

A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy márciusban éves szintre vetítve 1 millió 250 ezer lakóingatlan építése kezdődik meg az előző havi 1 millió 303 ezer után, az építési engedélyek száma pedig 1 millió 250 ezerre nő.

Bár a lakásépítési szektor a bruttó hazai termék kevesebb mint 3 százalékát állítja elő, a gazdaságra erősebb hatást gyakorol, mert az emelkedő lakásárak növelik a háztartások vagyonát és ezáltal a fogyasztói kiadásokat.