A szakértők szerint ugyanakkor a kormány múlt héten bejelentett intézkedése - amelynek részletei még nem ismertek - nem biztos, hogy eléri a kívánt célt, mivel az ekkora méretű települések legnagyobb része általában nem elég vonzó a letelepedéshez az infrastruktúra, a közszolgáltatás és a munkahelyek hiánya miatt. Emellett többségükben nincs érdemi ingatlanmobilitás, ami a hitelfelvételt is megnehezíti - írják a Világgazdaságra hivatkozva.

Banki vélemények szerint érdemi növekedést hozhatna, ha a megemelt csok igénybevételi lehetőségét a tízezer lakosú településeknél húznák meg. Ezeknek már nagyobb a népességmegtartó ereje, és a lakhatás színvonalát biztosító alap-infrastruktúrával - például iskolával - kivétel nélkül rendelkeznek.

Hasonló eredményre számítottak a Napi.hu-nak nyilatkozó ingatlanpiaci szakértők is. Szerintük a megemelt csokkal a rászorulók helyett a befektetők kapnak még egy ajándékot. Arra is figyelmeztettek, hogy a plusz pénz azoknak a jómódú családoknak jöhet jól, akik a nyaralóövezetekben, Balatonon, vagy a Velencei-tónál nyaralót vennének a támogatásból.

A fotó forrása: Shutterstock.