Harmadszor készítette el a budapesti újlakáspiacon szereplő fejlesztők éves listáját az Ecorys Kft. Az eredmény, a globális trendeknek megfelelően, erőteljes csökkenést mutatott a fővárosi piacon. A tavalyi év legsikeresebb, 100 lakásnál többet értékesítő fejlesztői összesen, valamivel több mint 2.500 újlakást forgalmaztak Budapesten, ami 50 százalékosnál is nagyobb csökkenés a 2007-es 5.300 eladott lakáshoz képest. Az egy és két évvel korábbi 27-el szemben, 2008-ban csupán 15 fejlesztő tudott 100 lakásnál többet értékesíteni a fővárosban.  

Az eladási top 10-ben nagyrészt magyar és izraeli érdekeltségű fejlesztők találhatóak, akik elsősorban a már befutott projektjeik egymást követő újabb ütemeinek köszönhetik az erőteljesen beszűkült piacon megőrzött pozíciójukat. A tavaly megjelent, erős háttérrel, és optimista jövőképpel rendelkező új szereplők közül, pedig néhánynak ideje korán csomagolni kellett a budapesti piacon.

A korábbi két év listavezetője, a magyar vonatkozású Cordia Magyarország Zrt. az év végi értékesítéseinek köszönhetően, idén is meg tudta őrizni vezető pozícióját 293 lakással. Második az Olimpia Group, mely négy nagyobb lakásszámú projektjének köszönhetően, meg tudta őrizni a korábbi éveinek eladási szintjét.  A GB Európa Ingatlan idén a harmadik, melyet 2005-ben Benyakar Israel és a Gindi Group alapított, akik Magyarország előtt Izraelben, az Egyesült Államokban és más európai országokban tették le a névjegyüket.

Lakáseladási toplista 2008
Cordia
Olimpia Group
GB Európa
Csízy és Lukács Társasházak
SL Properties
AL Holding
Home Center
Omega Group
Autóker
CEE Csoport
MS Ingatlanfejlesztő Csoport
Elephant Holding
Coral Holding
CEU Property
Indotek
forrás Ecorys felmérés, a 100 lakásnál többet értékesítő cégekről