Augusztusban elsősorban - a diákoknak köszönhetően - meglódul a bérlakások iránti kereslet Budapesten éppúgy, mint az egyetemi városokban. Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője elmondta: a pesti oldalon a legkeresettebb az V., VI., VII., XIII. és XIV. kerület. Ennek magyarázata egyrészt a presztízsükben, másrészt központi, illetve központhoz közeli elhelyezkedésükben keresendő.

A külföldi bérlők szinte kizárólag csak az V. és VI. kerületekben keresgélnek, s akár 400-500 eurót vagy ennél többet is hajlandóak fizetni havonta, ha megfelel az igényeiknek. Noha a hazai bérlőket főleg a havi díj motiválja, ám a lepusztult ingatlanok már körükben sem kelendőek. Magas rezsijük miatt a bérleti piacon sem népszerűek a panellakások, 40-50 ezer forintos havi díjért bőséges választékból csemegézhetnek az érdeklődők.

A bérleti díjak kialakításában sokat számít a közlekedés és az érintett lakás adottságai: egy metró közeli, napos, csendes lakás drágább, mint például egy forgalmas körútra néző. Lényegesen drágábbak az új társasházak, mint a régi gangos épületek; az elsők között épült olyan XIII. kerületi házakban, mint a Cézár-ház, Római-kert, Kleopátra-ház, akár 100-150 ezer forintot is le kell tenni havonta. Ezek mellett még a frekventált kerületekben is találhatók havi 40-50 ezerért kivehető lakóingatlanok, így a bérleményt keresők széles skálán válogathatnak. Az egyedül élők többsége a havi 50-65 ezer forint közötti, a párok vagy a családok 75-100 ezer forint közötti kategóriában keresnek kiadó lakást. A keresők alkupozícióban vannak, így a meghirdetett bérleti díjból 5-10 százalékot engednek a tulajdonosok.

Budán, mint Kala Imréné, a Kala és Társa Ingatlanhasznosító Kft. társtulajdonosa mondja, szintén bő a kínálat, a megkötött ügyletek száma azonban csökkent. Sok a kiadó ház, lakás a III. és XI. kerületben éppúgy, mint Pesthidegkúton, így a tulajdonosok akár 30 százalékot is engednek a havi bérleti díjból. A top kategóriában például 4000 euróról 3000-re csökkent a havi díj. Az olcsóbb, 600-1000 eurós kínálatban, például a Rózsadomb alsó részén, ahol különösen nagy a kereslet-visszaesés, jóval rugalmasabbak a bérbeadók. A multicégek fiatal külföldi munkatársai eltűntek a piacról, a fiatal párok és az egyetemisták azonban havi 60-100 ezer forintnál többet nem szánnak erre a célra. Számukra ezért előnyös terep a VIII., a IX. és a XIII. kerület (Futó, Angyal stb. utcai) új, és használt, de felújított, jól megközelíthető lakásai.

Olcsóbbnak számít a diákoknak kínált, 35-40, illetve 60 négyzetméteres kategória a Nagyvárad tértől a Móricz Zsigmond körtérig, ebben a körben a havi bérleti díj 1000-1200 forint között szóródik négyzetméterenként, amire rájön még a rezsiköltség és az 1-2 havi kaució.

Egyetemi városok

Szegeden - ahol a kevésbé jó adottságú, állagú és közlekedésű lakások bérleti díja idén csökkent - már július végén elindult az albérlet- és a lakáskeresés. Ennek az az oka, hogy idén több egyetemistát vettek föl, mint tavaly, a kollégiumi férőhelyek száma azonban nem bővült. A legfelkapottabb belvárosi lakásokért - s ezeket elsősorban a külföldi diákok keresik - 300-500 eurót plusz a rezsit kell letenni havonta. Ezek gyorsan bérlőre találnak, míg a központtól jóval távolabb eső 50 négyzetméteresek már havi 40-50 ezer forintért bérbe vehetők. A legolcsóbb lakásokért 12-15 ezer forintot kérnek szobánként, míg a 35 négyzetméteres panelek havi díja 20-30 ezer forint között mozog - mutatja be a szegedi bérleti piacot dióhéjban Bátyiné Mester Zsuzsa, a Limit Ingatlanhasznosító irodavezetője. Családi házak is vannak a kínálatban, ezeket a városban és a körülötte épülő utak építői veszik bérbe. Az átlagos házakat havi 50-70 ezer, az igényesen kialakított újszegedi és alsóvárosi házakat havi 150-200 ezer forintért kínálják.

Pécsett is megnőtt a kereslet, s mint Coboly István, a Continuum Ingatlanközvetítő ügyvezetője elmondta, amíg korábban az egyetemisták szülői segítséggel inkább vásároltak lakást, mint béreltek, s az egyetem befejeztével azt haszonnal eladták, ez most a piac pangása miatt nem éri meg. A kínálat bőséges, a díjakat az egyetem közelsége, a lakás állaga, kialakítása (elvárás a szobáknál a külön bejárat) határozza meg. Az egyetemek környezetében a kétszobás lakások havi díja 50-70 ezer, az egy- és másfél szobásaké 40 ezer forint körül, míg a lakrészeké 15-20 ezer forint között mozog.

Miskolcon, Zörgő Zsolt, az Otthon Ingatlanközvetítő Iroda ügyvezetője szerint visszaesett a lakásbérleti ügyletek száma, és a kereslet sem élénkült meg érezhetően az egyetemisták bérleti igényével. Az egyetem környéki garzonokat havi 25-30 ezer forintért, a két- és háromszobásakat 35-50 ezer forint között lehet bérbe venni. A 70-80 négyzetméteres családi házakért pedig - melyeket általában cégek vesznek ki - havi 50-60 ezer forintot kell letenni.

Debrecenben maradtak a bérleti díjak a tavalyi szinten. Egy-egy szobát már havi 15 ezerért találhat az érdeklődő, a belvárosi másfél, kétszobás lakások havi tarifája 40 ezer forint körül alakul. Veszprémben jellemzően két-három diák együtt bérel lakást, s így a rezsin felül fejenként havi 12-20 ezer forintos költségre számíthatnak. Az egyetemhez közeli téglalakásokat havi 40-60 ezer, míg a paneleket - az In-Structor Ingatlanirodától kapott információ szerint - mérettől, helytől és állagtól függően 28-40 ezer forintért adják ki a tulajdonosok.