Felpörgeti a falusi csok az ingatlanpiacot

Évente 50 milliárd forintnyi falusi csokot és ezekhez kapcsolódóan 20 milliárd forintnyi hitelt folyósíthatnak a hazai hitelintézetek a következő három évben. Harmincezer család juthat így új ingatlanhoz.
Herman Bernadett, 2019. május 22. szerda, 11:49
Fotó: Pixabay

Mintegy 150 milliárd forint értékben összesen 30 ezer család részesülhet falusi csok (családok otthonteremtési kedvezménye) támogatásban három év alatt a Takarék csoport elemzői szerint. A júliustól induló program várhatóan azoknak a családoknak a körében lesz népszerű, amelyek helyben tervezik a gyermekvállalást és az otthonteremtést, vagy nagyvárosból szeretnének kiköltözni az érintett településekre.

Az elkövetkező években a falusi csok keretében nyújtott támogatás összege országos szinten elérheti akár az 50 milliárd forintot évente, a támogatásban részesülő családok száma pedig az évi 10 ezret. A falusi csok a Takarék csoport szakértői szerint a hazai ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát érintheti. A hagyományos csokhoz hasonlóan a támogatás mellé államilag támogatott kedvezményes hitel is igényelhető, amelynek teljes értéke megközelítheti az évi 20 milliárd forintot.

A falusi csok újabb lendületet adhat a helyi családok gyermekvállalásának és otthonteremtésének, továbbá növelheti a fizetőképes keresletet a majdnem 250 ezer, jelenleg üresen álló falusi lakóingatlan iránt - írják a hitelintézet szakértői. A támogatás emellett munkalehetőséget biztosíthat a helyi vállalkozóknak, így jelentős mértékben ösztönözheti a helyi, főként építőipari vállalkozások fejlődését is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mezei1995, 2019.05.22 13:36

írja a cikk : 250 ezer üres ingatlan van falun csak falun szerintük !!!!!! Akkor ebben az országban 500-600 ezer üres ingatlan van (lakás,családi ház) én úgy tudom olvastam. Kicsit néztem,hogy mi ez a 250 ezer ,de ez a falvakra,községekre szól. No mármost maradjunk a 250 ezernél. Vajon ebbe azok is bele tartoznak amik már nem lakhatóak ? Nem bánom ki válaszolja meg nekem csak őszinte legyen és ne valami kamus válaszadó. Rengeteg elhagyatott ház van az ilyen helyeken ami áll ,de vagy be akar szakadni a plafon vagy vissza foglalta már a természet vagy szétlopták. Rengeteg olyan ház is van aminek a tetőszerkezete nincsen meg sem a cserép :) :D Kellett tüzelőnek biztos a tetőszerkezet :) :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html