Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Országos szinten több mint 10 ezer kiadó lakás van a piacon, ami 11 százalékkal haladja meg a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtti kínálat szintjét. Budapesten a magánszemélyek 800 darabbal több lakást kínálnak bérlésre, mint két héttel ezelőtt.

A fővárosban 150 ezer forint a havi bérleti díjak átlaga, a nagy vidéki egyetemvárosok közül pedig Szegeden 100, Debrecenben 85, Miskolcon 70, Pécsen 83, Győrben pedig átlagosan 95 ezer forintért kínáltak egy-egy kiadó lakást augusztus első hetében. Ez sok diák családjának megterhelő anyagi kiadást jelent, de vannak olyan megoldások, amellyel jelentősen csökkenthetők a költségek.

Az egyik ilyen, az önsegélyező pénztári konstrukció - mutat rá az elemzésben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy az önsegélyező pénztártagok a megtakarításukból az államilag elismert felsőoktatási intézményében tanuló, 25 évnél fiatalabb gyermekük albérletköltségeit finanszírozzák. Ennek a megoldásnak előnye, hogy a pénztári befizetések után 20 százalékos, évente maximum 150 ezer forint értékű adókedvezmény jár, így lényegében állami támogatás vehető igénybe az albérleti díjak fizetéséhez is.

Az önsegélyező pénztárakon keresztül elszámolható bérleti díjak éves összege gyermekenként az adott év első napján érvényes havi minimálbér lehet, azaz 2017-ben 127,5 ezer forint, ez pedig havi szinten több mint 10 ezer forintos tétel. Az önsegélyező pénztárban felgyűlt megtakarítások az albérletdíjak mellett számos más dologra, például közüzemi díjakra, hiteltörlesztésre vagy meghatározott egészségügyi szolgáltatásokra, gyógyszerekre is fordítható.