Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kilőttek a nyaralók árai a Balatonnál és nem csak a menő, eddig is az egekben lévő árakkal bíró településeken, hanem olyan, korábban kevésbé felkapott helyeken, mint Paloznak, Balatonkenese, Balatongyörök, Balatonfűzfő, Balatonakali, Révfülöp, Aszófő is meredeken emelkedtek – írja a veol.hu.

Van olyan balatonalmádi ingatlan, ami tavaly év elején 79 millióért kelt el, ha most kerülne piacra, 110 milliót érhetne.

Miközben a használt lakóingatlanok országos piacán az idei élénkülés elsősorban az adásvételek számában látszik, egyelőre nem eredményezett jelentősebb drágulást. A nyaralók piacán egészen más a helyzet, jelentős áremelkedés látható a kínálati piacon - derült ki egy ingatlanportál közel 40 ezer hirdetés alapján készített elemzéséből.

A nyaralóövezetek felfutása alapvetően annak köszönhető, hogy az említett időszakban lendületesen fejlődött a gazdaság, és az üdülőövezetek árait is növelő 2015-2019 közötti lakásárrobbanás után a befektetők a nagyvárosok helyett a nyaralóterületek irányába mozdultak el.

Miközben a koronavírus-járvány 2020 tavaszi megjelenése megtorpanást hozott az országos lakáspiacon, a nyaralókra ez nem volt igaz. Ez pedig részben a karanténhatásként emlegetett tényezővel magyarázható, sokan a korlátozások miatt a kerttel rendelkező, vízparti vagy ahhoz közeli települések felé fordultak.

Ezt erősítette meg Ulrich Ábel, a Dream-Ing Ingatlaniroda irodavezető-tulajdonosa, aki kiemelte, egyre nagyobb az érdeklődés a nyaralók, főként a vízparti, illetve a partközeli, panorámás házak iránt, ami jelentősen hozzájárult az árak emelkedéséhez. Irodájukhoz egyre kevesebb befektetői megkeresés érkezik, inkább nyaralónak, lakásnak vásárolnak az emberek.

A megnőtt érdeklődést nagyban befolyásolta a koronavírus, mert az emberek a bezártság miatt sokkal nyitottabbá váltak a kertes, nagy teraszos ingatlanok iránt. Az árak emelkedése nem vette el a vásárlói kedvet, továbbra is szinte bármilyen nyaralót, házat, lakást el lehet adni.