Feltámadás jöhet a lakáspiacon

Tavaly a harmadik negyedévben csökkentek a lakásárak Magyarországon mind az előző negyedévhez, mind 2011 hasonló időszakához képest - derül ki a legújabb FHB Lakásárindexből. Nominálisan a csökkenés az előző negyedévhez képest 1,5 százalék, 2011 hasonló időszakához képest 1 százalékos. Legkorábban az év végén jöhet élénkülés.
NAPI, 2013. január 16. szerda, 08:30
Fotó: Napi.hu

Az FHB Lakásárindex szerint a lakásárak csökkenésének üteme 2009-2011 között országos szinten lényegesen mérséklődött, azonban a szerény forgalom melletti árnyomás még 2012-ben is enyhén lefelé mutatott. A 2012 első félévében feltárt fordulat, a gyenge emelkedés tartósságának valószínűségét csökkentette, hogy az elmúlt 10 év legalacsonyabb lakásforgalma mellett zajlott le. A piacot továbbra is a makrogazdasági környezet gyengesége határozta meg, legkorábban 2013 év végére lehet mérhető hatása a 2013 januárjától még kedvezőbb feltételekkel nyújtott állami támogatású Otthonteremtő lakáshiteleknek.

A háztartási reáljövedelmek csökkenése, a végtörlesztés megtakarításokat apasztó hatásával együtt érdemben csökkentette a 2012 évi a lakáspiaci keresletet. A folyósított lakáshitelek és a lakástranzakciók közt szoros az összefüggés: a tranzakciók számával együtt csökkent a folyósított lakáshitelek nettó (új folyósítás - visszafizetés) összege is, még a kedvezményes végtörlesztés (2011-2012) hatását kiszűrve is.

Így változtak a támogatott hitelek kondíciói

A támogatott forinthitelek 2012-es visszatérése sikeresen csökkentette a hozzáférhető hitelek árát. A lakáspiac élénkítésének állami hitelkínálati (szocpol és kamattámogatás) pillére már működik, ráadásul 2013 januárjától a lakástámogatások több eleme előnyösen változott. Az Otthonteremtő lakáshitel kamattámogatása jelentősen növekedett, 5 éven keresztül állandóvá vált.

A támogatott hitelösszeg új lakás vásárlásakor 15 millió forintra, használt lakás vásárlása, korszerűsítése és bővítése esetén 10 millió forintra emelkedett. Tágabb a kamattámogatott hitelre megvásárolható ingatlanok köre: használt ingatlannál 20 millió forint a maximális vételár, míg az új ingatlan legnagyobb értéke 30 millió forint (telekár és áfa nélkül).

Az újlakás-kínálat szintén eltér a 2000-es évek elejétől, mert egyrészt most vannak még eladatlan új lakások, másrészt a fejlesztői kapacitások sokkal rugalmasabbak, mint az ezredfordulón - ez sem erős korlátja a növekedésnek. A lakáspiac élénkülésének a kulcsa tehát a háztartások várakozásainak és reáljövedelmének pozitív irányba fordulása.

Az FHB Lakásárindex kutatása szerint a fiatal vásárlók döntését befolyásoló tényezők - munkalehetőségek, lakásárak, állami támogatás, hitelezési feltételek, infláció - közül az elmúlt évben csak az infláció változott az első lakásvásárlók számára kedvezőtlenül.
A lakástámogatások bővülése és feltételeinek könnyítése kedvező szituációt teremtett, s ez idén tovább javult a 35. évüket még be nem töltött fiatalok 15 millió forintnál olcsóbb első lakásának megszerzésére járó 50 százalékos illetékkedvezménnyel (a kedvezmény és a lakásérték is nagyobb 2013-tól).

Az éves lakástranzakciók számának az lakásállományhoz viszonyított, jelenleg hozzávetőlegesen 2 százalékos aránya mind nemzetközi összevetésben, mind historikusan nagyon sekély valós piacot mutat, amelynek megduplázódásakor sem beszélhetnénk túlfűtött állapotról. Ez egyrészt azt jelzi, hogy a háztartásoknál igen nagy az elhalasztott lakáskeresleti döntés, másrészt azt, hogy az ártrend megváltozása gyorsan, pár negyedév alatt megtörténhet.

Könnyebb a  35 éven aluliak helyzete

A kereslet kulcsfontosságú szegmense az első lakást vásárlóké, akik kevesebb saját lakásvásárlói, fenntartói tapasztalattal, rövid munkapiaci múlttal rendelkező, jellemzően karrierjük elején járó 19-35 éves fiatalok. Lehetőségeik fokozatosan javultak az elmúlt évben a támogatási rendszer újjáélesztése, majd az idén januári bővítése következtében. A 2013 januárjától kedvezőbb kamatok és törlesztőrészletek reális alternatívát kínálnak az albérleti díj helyett.

HOZZÁSZÓLÁSOK