Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 100 leggazdagabb 2015 című, Napi.hu-s kiadvány cikke.

A magyarországi kastélyállomány állapota meglehetősen heterogén: felújított, részben felújított és igen rossz állapotú egyaránt akad, sok pedig üresen áll. A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ nyilvántartása szerint 464 kastély élvez műemléki védelmet, ebből 68 nem adható ki állami tulajdonból. Szakmai becslések szerint összesen 600-700 kastély lehet Magyarországon, de a kiskastélyok, kúriák miatt ettől eltérő kalkulációk is léteznek. A régi Magyarország területén mintegy négy és fél ezer kastélyról született feljegyzés, különösen sokat tartottak nyilván Erdélyben és a Felvidéken.

Valamennyi védett épület tulajdonosának kötelessége jól karbantartani ingatlanát és azonnal elhárítani az esetleges baleset- vagy életveszélyt. A mulasztás szankcionálható − támogató, segítő kedvezmények viszont még nem ösztönzik a fenntartást, bár a hírek szerint már elkezdődött a kidolgozásuk.

A kastélyturizmus még nem jutott túl a válságon

A kastélyszállodák ára minimum 10, de akár 50 százalékkal is magasabb lehet az azonos besorolású, modern hotelekénél, a fenntartási költségek ugyanis jóval magasabbak, igaz, a színvonaluk és a környezetük is más. A kastélyszállodák közül a 4-5 csillagosok iránt a nagyobb a kereslet.

A kastélyszállodák ára minimum 10, de akár 50 százalékkal is magasabb lehet az azonos besorolású, modern hotelekénél, a fenntartási költségek ugyanis jóval magasabbak, igaz, a színvonaluk és a környezetük is más. A kastélyszállodák közül a 4-5 csillagosok iránt nagyobb a kereslet.

A Magyar Kastélyszállodák Szövetségéhez kilenc kastély tartozik, nagy többségük magántulajdonban van − mondta lapunknak Kirchner Katalin titkár. A szervezethez a történelmi múltú, autentikus környezetű, korhűen felújított kastélyszállodák csatlakozhatnak. Külföldön a kastélyturizmusnak nagyobb múltja van, mint hazánkban, s bár a belföldi idegenforgalomban is nő e szálláshelyek súlya − a szállodákban ma már több a hazai vendég, mint a külföldi −, azt azért még nem mondhatjuk el, hogy ez a terület túljutott a válságon − véli Kirchner.

Ami a kastélyszállodákkal kapcsolatos költségeket illeti, nemcsak az épületek helyreállításához szükséges különleges alapanyagok drágák, hanem a hatalmas parkok, arborétumok rendben tartása is nagyon sokba kerül, egyebek mellett azért, mert ehhez sok magasan képzett szakemberre van szükség. A költségek a kisebb szobaszám miatt is magasabbak − a kastélyokban 20−50 szobánál nemigen alakítanak ki többet, szemben egy átlagos szálloda 100 értékesíthető szobájával. Számos felújított, szállodává alakított kastély tulajdonosa alábecsülte a működtetéssel járó kiadásokat, ezért kénytelen volt bezárni kastélyszállodáját, majd vevőt vagy más üzemeltetőt keresni a létesítményre. Nagyon meg kell fontolni egy ilyen beruházást, mert bár nem lehetetlen, de igen nehéz gazdaságosan üzemeltetni egy kastélyszállodát − figyelmeztet a szövetség titkára.

A siker példája: az alsópetényi Prónay-kastély

Egy nógrádi kötődésű üzletember, Molnár József elhivatottságának köszönhetően született újjá és vált népszerű rendezvényhelyszínné az 1750-ben, barokk stílusban épült, műemléki védelem alatt álló alsópetényi Prónay-kastély. Az informatikai piacon érdekelt üzletember 2009-ben szeretett bele az épületbe, amelyet 15 hónap alatt újított fel − tudtuk meg Tömösvári Szilvia kastélyigazgatótól. A nagy- és kiskastély rekonstrukcióját végig felügyelte a műemlékvédelmi hatóság. A felújítás során lebontották a majorsági épület nem műemléknek minősülő részét, a helyére egy új, tízszobás szárnyat építettek, emellett fürdőházzal is bővült a létesítmény. Az épületegyüttest 2012-ben nyitották meg, azonban csak 2015-re fejezték be teljesen. Ekkorra egy lézerszemészeti klinika is elkészült és egy további, mintegy 1,5 milliárdos beruházás eredményeként 14 szobával bővült a szálláskapacitás. A beruházásokhoz − mint hátrányos helyzetű kistérség − mintegy 750 millió forint uniós támogatást kaptak.

A kastélyban privát rendezvényeket, céges programokat, kulturális eseményeket rendeznek, és a működés harmadik évében már profitot termeltek. Ez a népszerűség és a jó kihasználtság mellett jórészt annak köszönhető, hogy leginkább rendezvényhelyszínként működik a kastély, ami csökkenti a folyamatos üzemmel járó rezsit és a személyi költséget.

Elindult a nemzeti kastélyprogram

A tavaly novemberben meghirdetett nemzeti kastélyprogram keretében a 464 védett kastélyból 35 újulhat meg 2014 és 2020 között. Ezek mind állami tulajdonban vannak, 19 újonnan kerül a Forster-központhoz a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. A programot a tervek szerint 30 milliárd forint uniós pályázati pénzből és 10 milliárd forint hazai forrásból finanszírozzák.

A műemlékek felmérése, a tudományos előkészítés megtörtént, jelenleg az adatokat összegzik, és meghatározzák a további kutatási feladatokat − tudtuk meg a Forster-központtól, amely március 31-ére benyújtotta a Miniszterelnökségnek a kastélyprogram részletes koncepcióját. Ez tartalmazza az egyes kastélyok fejlesztésének terveit és ütemezését, továbbá megjelöli a finanszírozás lépéseit.