Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az otthonfelújítási támogatásnál optimális esetben a költségek felét, maximum 3 millió forintot az állam utólag visszatérítheti. Nemcsak a számlák összegén és összetételén múlik azonban, hogy valaki ki tudja-e használni a teljes támogatást, hanem a családi állapot is befolyásolhatja ezt - számolt be a Bankmonitor.hu.

Amennyiben ugyanis a gyermekes szülők nem együtt élnek - elváltak vagy külön költöztek -, akkor az a szülő igényelheti a maximális támogatást (3 millió forint), akinél legalább egy közös gyermek él (lakcímkártya szerint), valamint a másik szülőnél nincs egyetlen közös gyermek sem. A közös felügyeleti jog ezt nem befolyásolja, hiszen a gyermeknek ekkor is egy bejelentett lakcíme van, a szülők mindössze arról állapodnak meg, hogy a felügyelettel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket egymás között megosztják.

Más a helyzet akkor, ha mindkét szülőnél él egy vagy több gyermek, ebben az esetben ugyanis mindketten a támogatási összeg 50 százalékára, vagyis legfeljebb 1,5 millió forintra jogosultak. Nemcsak a maximális összeg feleződik azonban, hanem a benyújtott számlák alapján megkapható támogatás is. Például ha az egyik szülő 4 millió forintért újít fel - 2-2 millió forint a munkadíj és az anyagköltség -, akkor ő 1 millió forint támogatást kaphat (2 millió forint helyett). Amennyiben a másik szülő 1 milliót költ a munkálatokra - nála is fele-fele a két költségelem -, akkor ő pedig legfeljebb 250 ezer forint támogatásra lesz jogosult (500 ezer Ft helyett).

Mi a helyzet például akkor, ha két olyan elvált gyermekes szülő él együtt, akik közös és nem közös gyermekeket egyaránt nevelnek? Sőt az is előfordulhat, hogy valaki az egyik kapcsolatából született gyermekek közül csak néhányat nevel, miközben újabb kapcsolatából ugyancsak él vele gyermek.

  • Ha az elvált szülő maga neveli a gyermekét, a gyermek és a támogatást igénylő szülő lakcíme azonos: a maximális, 3 millió forint támogatást igényelheti a gyermeket nevelő szülő.
  • Ha az elvált szülők mindegyike nevel a közös gyermekek közül: maximum 1,5 millió forint támogatást igényelhet mindkét szülő.
  • Ha az elvált szülők mindegyike nevel a közös gyermekek közül. A szülő nevel egy másik kapcsolatából származó gyermeket is, akinek szülője együtt él velük: maximum 3 millió forint támogatást igényelhetnek közösen.
  • Ha az elvált szülők mindegyike nevel a közös gyermekek közül. A szülő nevel egy másik kapcsolatából származó gyermeket is, akinek szülője nem él együtt velük, ám ő maga nem nevel vele közös gyermeket: maximum 3 millió forint.
  • Ha az elvált szülők mindegyike nevel a közös gyermekek közül. A támogatást igénylő szülő nevel egy másik kapcsolatából származó gyermeket is, akinek szülője nem él együtt velük, ám ő maga is nevel az igénylővel közös gyermeket: maximum 1,5 millió forint.