A magyar tulajdonú KÉSZ-csoport szerint nemzetközi szinten is jelentős akvizíciót hajtott végre. A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásával meghatározó, 90 százalékos részesedést szerzett a budapesti Frontal Holding Zrt.-ben. A kecskeméti székhelyű építőipari vállalatcsoport ezzel folytatni kívánja a külpiaci terjeszkedését.

A Frontal legismertebb tagvállalatának, a székesfehérvári Alufe Kft.-nek a jogelődje a Fémmunkás Rt. 2000-ig alumínium homlokzatok, nyílászárók és lemezburkolatok komplett kivitelezését végezte, azóta a cégcsoport fő tevékenységét az üveghomlokzati rendszerek jelentik. (A Céginfo.hu adatai szerint az Alufe éves nettó árbevétele 2017 és 2020 között 3,2-8,5 milliárd forint között alakult; 2020-ban az előző évi felére, 4 milliárdra esett a forgalma; évente száz, illetve több száz millió osztalékot termelt tulajdonosainak.)

„A KÉSZ Csoport tevékenységéhez jól illeszkedik ez a felvásárlás. A tranzakciónak köszönhetően meghatározó szereplő jött létre az alumínium-üveg homlokzattechnikai piacon. A két cégcsoport együttműködése rendkívül erős alapokon nyugszik, hiszen a gyártástechnológia is azonos elven és saját erőforrás alapon működik, illetve mind a két fél törekszik a termék-, illetve digitalizációs fejlesztésekben rejlő szinergiák kihasználására. Hiszünk benne, hogy ezzel a lépéssel még komplexebb szolgáltatást tudunk biztosítani a nemzetközi, főként a nyugat- és észak-európai piacokon, mindezt aktív, folyamatos jelenléttel párosítva” – kommentálta az akvizíciót Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

A felek között született megállapodás értelmében Bikádi János, a Frontal-csoport alapítója és korábbi többségi tulajdonosa a továbbiakban stratégiai tanácsadóként segíti a németországi és hazai piaci terjeszkedés fenntartását, valamint az integrációt.

„A mostani ügylettel elinduló együttműködés sikerességét megalapozza, hogy a KÉSZ és a FRONTAL Csoport is azonos értékekre, főként az emberre és a szakértelemre épített, dinamikusan fejlődő szervezettel rendelkezik, amely irányításában az alapító mindmáig tevékenyen részt vesz. Bízunk benne, hogy a szinergiák kiaknázásával és termékkörünk bővítésével még magasabb szintű szolgáltatást tudunk nyújtani a partnereinknek” – mondta Bikádi János.

166 milliárd forintos árbevétel tavaly

Az idén 40 éves, családi vállalatként indult KÉSZ Csoport mára nem csak a hazai építőipari piac egyik meghatározó szereplője, hanem a régió több országában is hosszú évek óta aktívan jelen van építőipari és gyártási tevékenységeivel. A cégcsoport 2020-as teljesítményéhez képest 40 százalékot meghaladó növekedéssel, 166 milliárd forintos konszolidált árbevételt ért el 2021-ben és közel 2100 főt foglalkoztatott. A következő években pedig további növekedést tervez - írta a vállalat közleményében.