Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szakonyi Péter cikke

Három évtizeden át a fiatalok közkedvelt szórakozóhelye volt a Palace diszkó. A Balaton déli partjának legmenőbb szórakozóhelye azonban a tavaly szezon végével bezárt, idén már nem nyitott ki. Azóta kiderült, a helyén szállodát épít a Palace Garden Hotel Kft. A még nem végleges tervek szerint 40 szobás luxushotelt alakítanának ki, amelyhez a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési programból is támogatást nyertek, összesen 792 millió forintot.

A cég tulajdonosai a céginformációs adatbázis szerint Rahimkulov Ruszlan Megdetovicshoz köthetők, cégeinek ügyvezetői. Ruszlan, annak a Megdet Rahimkulovnak az egyik fia, akinek családi vállalkozása - a Kafijat Zrt. - az OTP Bank részvényeinek 7,43 százalékát birtokolja. A családfő korábban több jelentős magyarországi üzletben is érdekelt volt, többek közt ő vásárolta meg 1996-ban az Általános Értékforgalmi Bankot, amelyet később eladott a szintén orosz Sberbanknak.

Nemcsak a balatoni éjszakában tűnnek fel

Rahimkulov Ruszlan és üzlettársa másfél évvel ezelőtt vették meg Óbuda legfelkapottabb szórakozóhelyének számító - és a fiatalok körében is népszerű - Symbol Budapest étterem és rendezvényközpontot, a korábbi tulajdonos Barna Sándortól. A Symbol-BP Kft. vevője a Peter's Consulting és az orosz származású tulajdonos Greennovatív Kft. voltak. De míg itt a korábbi tulajdonos, a tapasztalt vendéglátós szakember már nem rendelkezik érdekeltséggel a Symbolban, az egyik cége egyelőre tulajdonostárs maradt a Palace Garden Hotel Kft.-ben.

Felvásárolják a partmentét?

Balatoni turisztikai szakmai körökben régóta beszédtéma, hogy a hosszú ideje Magyarországon élő orosz család tagja egy sor siófoki szállodát és vendéglátó helyet is megvásárolt a közelmúltban. A pletykából annyi mindenesetre igaz, hogy a siófoki Residence Hotelt megvásárolta az orosz vállalkozó. Ugyanis a szállodát tulajdonló Residence Balaton Hotel Kft.-ben feltűnik tulajdonosként a már említett, Greennovatív Kft., amely az érdekeltségébe tartozik. A hitelbiztosítéki nyilvántartás adatai szerint a társaságot tavaly június 13-a óta 900 millió forintnyi jelzáloghitel terheli, amelyet az OTP Bank folyósított.

Az 56 szobás 4+ superior minősítésű, wellness részleggel és saját stranddal is rendelkező hotelt tavaly májusban vette meg Rahimkulov és a Peter's Consulting - valamint tulajdonosa Zentai Péter - a Hoffmann család cégétől a Hoffmann Hotel Kft.- től. Az ismert vendéglátós szakember Hoffmann Henriknek ezt követően egy mátraházi szálloda (Hotel Ózon), két budapesti apartman házrész és egy balatonföldvári csárda maradt a tulajdonában. A tavaly eladott hotel fejlesztésére a korábbi tulajdonos a Széchenyi terv keretében 2003-ban 1,5 milliárd forintos, 2013-ban pedig további 1,2 milliárd forintos pályázati támogatást kapott.

Szerettünk volna több információhoz jutni a balatoni hotelvásárlásokról, de sem Zentai Péter - aki nem azonos az ismert rádiós újságíróval -, sem Rahimkulov nem reagált megkeresésünkre.

A siófoki szállodát és a budapesti Symbolt egyaránt az Eventrend-csoport üzemelteti az R Hotel Üzemeltető Kft.-n keresztül. Az ország egyik meghatározó vendéglátó társasága több tucat éttermet és hotelt valamint rendezvényhelyszínt - így például a Papp László Sportarénát és a Ferencváros focicsapatának Groupama arénáját is - ellát. A cégcsoport tavalyi nettó árbevétele 12,5 milliárd forint volt. A Rahimkulov családdal négy évvel ezelőtt kerültek üzleti kapcsolatba. A Symbol üzemeltetését még a tavaly februári tulajdonosváltás előtt vették át és az éttermeket azóta rendezvény és szórakoztató központtá alakították.

A cikk szerzője Szakonyi Péter