Figyelem: Így kerülheti el a halálos ablakcserét

Ne kaphasson támogatást ablakcserére és fűtéskorszerűsítésre az a pályázat, amelyben egyértelműen nem gondoskodnak a megfelelő szellőzésről és az esetleges szén-monoxid-védelemről - kéri a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és több civil szervezet.
Napi.hu, 2014. szeptember 23. kedd, 16:26
Fotó: Napi.hu

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata minden épületgépész és kéményseprő álláspontját közvetítő véleménye szerint a szakma jó ideje egységesen küzd azért, hogy minden nyílászárócsere átgondoltan és ellenőrzötten történjék. Amennyiben ugyanis szűklátókörűen csak az energiatakarékosság szempontjaira figyelünk, akkor jöhet a fejfájás, a penészesedés, a szén-monoxid-mérgezés, és a legrosszabb esetben a tragédia.

Tudomásul kell venni, hogy nem csak az ember, a tüzelőberendezés, hanem a lakás is igényli a friss levegőt. Sokan úgy érvelnek, hogy majd gyakrabban nyitják ki az ablakot, amire persze éjszaka nem kerül sor, így "érthetetlen okból" (a szén-dioxid feldúsulása miatt) fejfájással ébrednek - figyelmeztetnek a szakértők.

A nyílt égésterű tüzelőberendezések a helyiségből veszik, vennék az égési levegőt, ami viszont a nyílászárócsere után nem pótlódik, hiszen az új ablak és ajtó mintegy levákuumolja a lakást. Mérések bizonyítják, hogy ilyen esetben a legjobb minőségű tüzelőberendezések is szén-monoxid termelővé válnak, és mérgezést okoznak, okozhatnak.

Így előzhető meg a tragédia

Egy négytagú család életvitele (mosakodás, mosás, főzés) következtében naponta több,mint 10 liter víz (pára formájában) kerül a lakás levegőjébe, ami megfelelő szellőztetés nélkül penészesedéshez vezet.

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy az energetikailag fontos nyílászárócsere előtt épületgépész vizsgálja meg a jó légszigetelés belső komfortra gyakorolt hatását, és tegyen javaslatot a kiegészítő beavatkozásokra (többek között kontrollált levegőbevezetők beépítésére, vagy szabályozott gépi szellőztetésre ) Így kerülhető el, hogy a sok pénzbe kerülő ablakcsere után a lakó ne kerüljön sokkal rosszabb helyzetbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csapati, 2014.09.24 20:19

És ezt a pályázat kiírója nem tudja? A pályázat műszaki részét is közgazdászok találják ki?
A lakásszellőzés nagy téma, az ablakcserével kapcsolatban itt lehet jókat olvasgatni:
http://www.lakásszellőztetők.hu/ablakcsere
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papsajt, 2014.09.23 23:21

A CO mérgezések 70-80 %-a a tüzelőberendezések égési levegő hiányára vezethetők vissza. A TV riportok, szóvivők fals tájékoztatása ilyenkor kémény hibáról, meg visszaáramlásról beszél, pedig a szénmonoxidot mindig a tüzelőberendezés termeli. A CO riasztó, már csak az alattomos mérgező gázt jelzi (ha jelzi, mivel kiderült, hogy a CO érzékelők 90 %-a selejt, bóvli).
Az energia takarékosság fontos dolog, de az emberélet attól is fontosabb, ezért a nyílászáró cserét csak mérnöki kontroll mellett szabadna elvégeztetni (nem építész, hanem épületgépész szakértő mérnök kell hozzá, ahogy a szívműtétet se a körzeti orvosra, hanem a szívspecialistára kell bízni)
A szellőzés a káros anyagok (pára, égéstermék stb.) eltávolítása és a helyébe az emberi tevékenységhez szükséges folyamatos oxigén-ellátás biztosítása.
A korszerű ablak az oxigént már nem biztosítja, ezért a szellőzést más, lehetőleg szintén energiatakarékos megoldással kell biztosítani!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html