A gazdasági és pénzügyi szaklap Vang Jong-pinget, a kínai kereskedelmi ingatlanszövetség főtitkárát idézi témával kapcsolatos írásában. Vang szerint egyes nagyvárosok, így a közép-kínai Csengtu vagy az északi Tiencsin ingatlanpiaca komoly torzulásokat mutat, ami piaci buborékok kialakulásához vezethet.

A kínai vezetés 2010 óta próbálja hűteni a lakóingatlanok piacát, hogy visszafogja az gyors árnövekedését, amely a 2000-es évektől kezdődött. A hitelezés visszafogására többször emelték a kamatlábat, növelték a lakásvásárlásnál kötelező önrész arányát, korlátozták a családok második, illetve harmadik ingatlanvásárlását, egyes nagyvárosokban ingatlanadót is bevezettek.

A szakember szerint az intézkedések a lakóingatlanok piacáról a kereskedelmi ingatlanok piaca felé tolták a fejlesztőket, amely így az elmúlt években kétszámjegyű növekedést mutatott, 2011-ben például 27 százalékos volt a bővülés üteme.

A kínai gazdaság lassulása és a kedvezőtlen világgazdasági adottságok közepette szenvedő kereskedők, vállalatok a korábbinál ugyanakkor óvatosabbak az ingatlanvásárlást illetően, a hatalmasra duzzadt kínálattal szemben visszafogott a kereslet, ami az üresen maradt ingatlanok statisztikáiban is tükröződik. Az újság szerint tavaly év végén a közepes nagyságú városokban 10,5 százalék volt ezek aránya, de akadt olyan város, ahol a kereskedelmi ingatlanok egyötöde is üresen állt.

Az iparági statisztikák szerint az ország 20 legnagyobb városában 2011 és 2015 között 160 millió négyzetméter kereskedelmi ingatlan épül, ezek 55 százaléka az ország "újonnan megnyitandó" középső és nyugati régióiban. Ez azért jelent rendszerbeli kockázatot, mert a még fejletlen, de a gazdaság jövőbeli motorjának szánt új kulcsrégiókban jelenleg egyszerűen nincs elég pénz a kereskedelmi ingatlanok bérlésére a keleti régióban megszokott árakon - mutatott rá korábban az egyik legnagyobb hazai ingatlancég, a Zhongkun Befektetési Csoport fejlesztési igazgatója, Csiao Csing. A veszélyekről tavaly ősszel a központi pártlap, a Zsenmin Zsipao is cikkezett, de a kormány egyelőre nem jelentett be új szabályozást e területen.