Fogy a bizalom az építőiparban

A féléve romló tendenciát folytatva, májusban újabb három százalékponttal csökkent az építőipari bizalmi index értéke. Mind az előző három havi termelés, mind a rendelésállomány megítélése kedvezőtlenebbé vált és a foglalkoztatási várakozások is romlottak valamelyest - derül ki a GKI legfrissebb felméréséből.
Napi.hu, 2015. május 22. péntek, 10:45
Fotó: Reuters

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) májusban érezhetően romlott, mind a magas-, mind a mélyépítők körében. A kiigazítatlan adatok nem jeleznek érdemi változást: májusban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya ugyanúgy 18 illetve 25 százalék volt, mint áprilisban. Az elégedettség az 50 fő alatti vállalkozásoknál erősebb, mint az 50 fő felettieknél.

Egy évvel ezelőtt az elmúlt időszaki termelést a jelenleginél némileg pozitívabban értékelték a cégek, 2014 májusában a növekvő és csökkenő termelési tevékenységről beszámolók aránya 21 és 19 százalék volt.

Forrás: GKI
Építőipari bizalmi indexek*, 2012-2015(szezonálisan kiigazított adatok) *
Az index a rendelésállomány megítélése valamint a foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások alapján sűríti az ágazat kilátásait egyetlen számba. Az értéke +100 és -100 között változhat.


A rendelésállományok összesített értékelése - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - májusban szignifikánsan romlott az előző hónaphoz képest. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok csak nagyon enyhe visszaesést jeleznek: májusban a válaszadó vállalkozások 15 százaléka számolt be magas, míg 38 százalékuk alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány áprilisban rendre 13 és 35 százalék, egy évvel ezelőtt 15 és 29 százalék volt. A nagyobb és a közepes méretű vállalatok rendelésállományukkal most is elégedettebbek, mint a kisvállalkozások.

A KSH adatai szerint az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2015. március végi szerződésállományának volumene 31,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 12,5, az egyéb építményeké 34,4 százalékkal volt kisebb.

Romlottak a foglalkoztatási kilátások is az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok is enyhe negatív irányú elmozdulásra utalnak. Májusban a cégek 14 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 17 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Áprilisban ugyanez a két arány 14 és 13 százalék, egy éve pedig 16 illetve 12 százalék volt. A magasépítők továbbra is jóval derűlátóbbak, mint a mélyépítő cégek.

Májusban kicsit kevesebben számított áremelésre (8 százalék), mint árcsökkentésre (11 százalék). Egy hónappal ezelőtt ugyanez a két arány 10 és 9, egy évvel ezelőtt 6 és 8 százalék volt.

Ezért nem bővülhet az építőipar

A termelés bővítését korlátozó tényezők között változatlanul a kereslet hiánya és a vevők fizetési késedelmei állnak az élen, az említési gyakoriság azonban csökkent az előző időszakban mérthez képest. Mind szélesebb körben jelent viszont problémát a munkaerőhiány.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásait ismét negatívabban értékelik  az építőipari termelők, mint egy hónapja. A nyers adatok változatlan várakozásokat jeleznek: májusban a válaszadók 19 százaléka számított javulásra, 21 százalékuk pedig romlásra, míg áprilisban 18 és 20 százalék volt ugyanez a két arány.

HOZZÁSZÓLÁSOK