Az alacsony kamatok a kereskedelmi ingatlanpiac felé terelik a befektetőket, a kereslet a logisztikai és gyártó jellegű területek irányába növekszik, ez a folyamat növeli az ingatlanok értékét. A közép-európai piac jelenleg diverzifikálódik, a piaci szereplők fokozatosan elkülönülnek szerepeik szerint - állítják az elemzés készítői.

Az év első felében több területet adtak bérbe, mint amekkora volumen újonnan piacra került. Így a kihasználatlan területek aránya tovább csökkent, átlagosan 6,8 százalékon áll Közép-Európában, mely az elmúlt 9 év legalacsonyabb mutatója. A csökkenés Magyarországon a legszembetűnőbb, ahol a kihasználatlansági mutató 2 százalékpontot esett 6 hónapon belül, elérve 13,7 százalékot. Ha Magyarország továbbra is tartja ezt az ütemet, az év végére elérheti az egészséges, 10 százalék körüli mutatót - véli a Cushman régiós vezetője, Ferdninad Hlobil.

Az év első felében több mint 600 ezer négyzetméter új ipari területet építettek Közép-Európában (szemben a tavalyi év azonos időszakában átadott 520 ezer négyzetméterrel) és 2,1 millió négyzetmétert adtak bérbe, míg tavaly 1,9 millió négyzetmétert. Összesen 18,5 millió négyzetméter a régió ipari ingatlanállománya, amelyből Lengyelország hamarosan eléri a tízmilliós határt, míg Csehország nemrég lépte át az ötmilliós küszöböt.

Az elemzők szerint Közép-Európa ipari ingatlanpiaca erős és stabil. A német gyártó és logisztikai cégek továbbra is jönnek a régióba, a tanácsadó az elektronikus kereskedelemben érintett cégektől vár további expanziót. Ezt mind a helyi vállalatokra, mind pedig a nyugati e-cégekre vonatkozik. Kínai és más ázsiai gyártó cégek szintén terjeszkedni fognak, mivel a közelségük az autóipari gyártókhoz stratégiai jelentőséggel bír.

A bérleti díjak majd tíz éve stabilak, a csökkenés jellemzően a nagy mennyiségű kedvezményeknek köszönhető. A régióban letelepedő gyártó cégek jelentősen nagyobb területeket bérelnek, mint tíz évvel ezelőtt, és várhatóan ez a trend folytatódni fog.