Tavaly 19,6 ezer adásvételt, illetve 684 településen 1387 megfigyeléssel haszonbérleti tranzakciókat vizsgált az Agrotax Kft. Sáhó Ákos ügyvezető szerint az egy évvel ezelőtti árprognózisuk pontos volt: akkor 10 százalék körüli növekedést jeleztek a szántóknál, valamivel többet a többi művelési ágnál, és ezek be is váltak - derül ki az Agroforum.hu beszámolójából.

Az Agrotax iránytű összesítése szerint 2018-ban egy hektár termőföld országos átlagára 1,437 millió forint volt, ez 12 százalékkal magasabb a 2017-esnél. A drágulás felhúzta Észak-Magyarország régióban is az árakat, és végre átlépték az egymillió forintos hektáronkénti szintet. A vevők a termőföld hektárjáért átlagosan 1,117 millió forintot fizettek.

A legmagasabb országos átlagár a Dél-Alföldön (1,757 millió forint/hektár) alakultak ki. A régiók sorrendjét Budapest vezette 3,1 millió forintos átlaggal. Az egyedi rekord, a legmagasabb átlagár Békés megyében született, ahol 1,969 millió forintot adtak egy hektár földért, míg a legalacsonyabb átlagos földár Nógrád megyében született (994 ezer forint/hektár). A múlt évben a legtöbb föld a Dél-, illetve Észak-Alföldön cserélt gazdát (régiónként 5800, illetve 5500 hektár).

Idén Sáhó Ákos a birtokméret-optimalizáció miatt további, mintegy 10 százalékos áremelkedésre számít. A keresleti viszonyokat befolyásolhatja egy esetleges - hitelintézetek által nyújtandó - termőföld-vásárlásra szóló finanszírozási konstrukció. Emellett a földforgalmi törvényi januári változása is hatással lehet az árakra.