A vevő szerződést kötött az eladóval egy 86 négyzetméteres lakóház és a hozzá tartozó 240 négyzetméteres telek megvásárlására. Pár hónap múlva a szerződést úgy módosították, hogy a ház alapterülete 110 négyzetméter. Ezt a földhivatal be is jegyezte az ingatlan nyilvántartásba.

Eltelt 11 év és a földhivataltól a vevő kapott egy határozatot arról, hogy a házának az alapterületét 75 négyzetméterre módosították, egyúttal a vele egybeépült másik házét 28-ról 63 négyzetméteresre növelték. Az indok: "térképészeti és területszámítási hiba történt, a korábbi felméréskor rosszul azonosították a középen elhelyezkedő épületrész hovatartozását, ezért a földhivatal a területeket a helyszíni állapotnak megfelelően kiigazította." A vevő nem fellebbezett, élt tovább ugyanabban a házban, ugyan azon az alapterületen, mint eddig.

Eltelt öt és fél év, amikor kérelmet nyújtott be a földhivatalhoz, amelyben kérte, hogy állítsák vissza a háza alapterületét 110 négyzetméterre. A földhivatal fellebbezésnek tekintette a kérelmet és mint elkésett iratot, elutasította. A vevő ezután ment a bíróságra.

Az első fokú bíróság megállapította, hogy az ilyen keresetek elévülési ideje 5 év, tehát kifutott az időből, nem foglalkozhat érdemben az üggyel. Amennyiben mégis érdemben foglalkozhatna vele, akkor sem ítélhetné meg a kért 9,5 millió forint államigazgatási jogkörben okozott kárt, mivel a vevő "nem merítette ki a rendes jogorvoslatot". Vagyis annak idején nem fellebbezett időben a földhivatali határozat ellen.

Ezzel értett egyet a másodfokú bíróság és a jogerős ítéletet felülvizsgáló Kúria is.