Fontos határidő jár le a héten

Nem maradhat ki a megyei tervekből a bérlakásépítés - figyelmeztet a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE), miután mind a megyéknek, mind a megyei jogú városoknak e hét végéig kell elkészülniük a területfejlesztési, illetve hosszá távú településfejlesztési stratégiájuk vitaanyagát.
Napi.hu, 2014. május 28. szerda, 12:46
Fotó: Napi.hu

A területi tervezési folyamat eredményeként Magyarország megyei önkormányzatai és megyei jogú városai 2014 végére meg tudják majd határozni azokat a legfontosabb fejlesztési elképzeléseket, beruházásokat, melyeket uniós forrásból szeretnének megvalósítani az elkövetkező időszakban.

A várható fejlesztési projektet kiemelten érintik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot (TOP), amelynek célzott intézkedései között szerepel a foglalkoztatás bővítése és a munkaerő mobilitásának támogatása, a települési környezet fenntartható fejlesztése a környezetvédelem és az erőforrások hatékony felhasználásának érdekében, valamint a leromlott városrészek rehabilitációja. A TLE véleménye szerint e célok megvalósítását szolgálhatja a nagyvárosokban egy olyan bérlakás-program kidolgozása és megvalósítása, amely az uniós és kiegészítő (EBI, MNB) források felhasználásával, nem terhelve az állami, önkormányzati költségvetést, jelentősen hozzájárulna a munkahelyteremtéshez, a munkaerő-mobilitáshoz, az infrastruktúra fejlesztéséhez és a szegénység elleni küzdelemhez is - olvasható a TLE közleményében.

A megyék végleges területfejlesztési programjai a tervek szerint 2014. július végére, a megyei jogú városok településfejlesztési stratégiái 2014. szeptember végére születnek meg. Egy tavalyi kormányhatározat szerint (1831/2013. (XI.14.) a megyei programok indikatív forráskerete 450 milliárd forint, a megyei jogú városoké 220 milliárd forint, míg a várostérségek 298,08 milliárd forintra számíthatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK