Fontos nagyberuházás finanszírozásáról dönt a kormány - kevés az uniós pénz

A kormány még az idén dönthet a ferihegyi vasúti beruházás finanszírozásáról és ütemezéséről – tájékoztatta a Világgazdaságot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).
Domokos Erika, 2017. szeptember 11. hétfő, 07:30
Fotó: Napi.hu

A következő hónapokban derül ki, hogy milyen pénzekből fedezik a beruházás több tízmilliárd forintosra becsült költségét. Mivel az uniós keretben már kevés a tartalék, vélhetően hazai forrásra lesz szükség - olvasható a lapban. Korábban, a 2024-es olimpiai pályázattal összefüggésben, azzal számoltak, hogy a vasút a következő évtized elején épülhet meg.

Folyamatban van a fejlesztés engedélyezési terveinek kidolgozása; a vasúthatósági létesítési engedély megszerzése ebben az évben várható. Az előkészítés uniós forrásokból zajlik.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a főváros közötti közvetlen vasúti összeköttetés jönne létre.

A döntés értelmében Kőbánya-Kispest és Monor állomások között 27 kilométeren új, az országos hálózatba illeszkedő kétvágányú, villamosított vasúti pálya, a 2-es terminálon pedig átmenő vasútállomás épül - ismerteti a terveket a Világgazdaság. A fejlesztés nemcsak a főváros irányából, hanem a dél- és kelet-magyarországi nagyvárosokból is lehetővé teszi majd a légikikötő gyors és kényelmes megközelítését - írják.

HOZZÁSZÓLÁSOK