Csaknem húsz millió négyzetméter modern ipari terület áll jelenleg rendelkezésre Közép-Európában. A bérlők felfokozott érdeklődésének köszönhetően az üres területek aránya történelmi mélypontra, 5,7 százalékra zuhant a régióban. Az autóipar múlt évi enyhe visszaesését az e-kereskedelem erősödése kísérte - ismertette a tanácsadó legújabb kutatási eredményeit ma sajtótájékoztatón Ferdinand Hlobil, a Cushman & Wakefield közép-európai ipari csapatának vezetője.

A fellendülés egész Kelet-Közép-Európában érezhető, az elmúlt évben összességében 4,5 millió négyzetméter ipari területet adtak bérbe a régióban, ebből 3,7 millió négyzetméter Lengyelországban és Csehországban található. Az erős kereslet miatt szinte minden felszabaduló terület néhány hónap alatt újabb bérlőre talál. Az elmúlt öt évben a spekulatív fejlesztések gyakorlatilag megszűntek.

Terjeszkednek a webshopok

Jelentős hatást gyakorol a piacra az e-kereskedelem fejlődése. Több világméretű webshop megcélozta a régiót, s mindegyiküknek szüksége van raktárra és logisztikai ingatlanokra. A térség vonzerejét a képzett és lényegesen olcsóbb közép-európai munkaerő és a nyugatinál sokkal versenyképesebb kondíciókkal kínált raktárak jelentik  - mondta Hlobil.

Magyarországon rekord mélységben a kihasználatlanság

Magyarországon nagyon jó év volt a tavalyi, élénkült a bérbeadás, az átlagos kihasználatlanság pedig 10 százalékra körülire süllyedt. Erősödik a fejlesztői/befektetői érdeklődés is  - foglalta össze a legfrissebb trendeket Halász- Csatári Gábor, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának ipari ingatlanokkal foglalkozó vezetője.

Az elmúlt évben összesen 353 ezer négyzetméternyi ipari területet adtak bérbe Magyarországon, ebből az új szerződések volumene meghaladta 100 ezer négyzetmétert. A listaáras bérleti díjak ugyan nem változtak, de a konkrét megállapodásokban már érezhető a fellendülés, szigorodnak a feltételek, csökkennek a kedvezmények. Az átlagos bérleti díj a 3,5 - 4,2 euró közötti sávban mozog négyzetméterenként és havonta.

Az üres területek eltűnése lassan a spekulatív fejlesztések elindítására ösztönzi a fejlesztőket. A piac legnagyobb szereplője továbbra is a mintegy 600 ezer négyzetméternyi bérbe adható területtel rendelkező Prologis

Kik a legnagyobb bérlők?

Az autóipari logisztika, az elektronika és a logisztika még mindig a legnagyobb bérlők, de az internetes kereskedelemre (hasonlóan más európai országokhoz) is jellemző a fellendülés. A nagy internetes áruházak közül az Amazon azonban még nem tervezi a magyarországi piacra lépést.

A belföldi befektetők mellett immár a nemzetközi piaci szereplők is megjelentek. Budapest és környéke a célpiac, ahol a következő 6-12 hónapban fokozódó befektetői érdeklődés várható. Az utolsó negyedévben a budapesti ipari ingatlanok hozama 8,5 százalékon állt a Cushman & Wakefield szerint.