Fordulat jöhet az ingatlanközvetítőknél

A tavaly felgyorsult lakáspiaci élénkülés remélhetőleg növekedési pályára állítja majd a korábban többszöri árbevétel csökkenést elszenvedett ingatlanközvetítő vállalkozásokat. E mellett pedig, a piaci szereplők számának zsugorodása is megállhat 2017-ben - mondja Hantos Zoltán az Opten céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.
Napi.hu, 2017. január 11. szerda, 11:22
Fotó: Napi.hu

A hazai ingatlan forgalmazással foglalkozó vállalkozások száma 2012-ig emelkedett, majd kis mértékben csökkent 2013-ban, ami után a 2014-es minimális mértékű növekedést nem számítva, folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Tavaly a 2012-ben működő 4142 vállalkozás helyett, már csak 3988 ingatlanközvetítő maradt talpon hazánkban.

A szektor árbevételének alakulását vizsgálva nem beszélhetünk több évet átfogó növekedésről vagy csökkenésről. A 2011-2012-es évek közötti csökkenést 2013-ban egy jelentősebb árbevétel növekedés követte, amely 2014-ben megbicsaklott, de 2015-ben ismét jelenős 13,3 százalékos volt a bővülés. Az alkalmazotti létszám a 2012-es jelentős növekedést, majd a rákövetkező évi jelentős csökkenését, leszámítva nem változott, de a tavalyi létszámadat azt mutatja, hogy a kedvező gazdasági kilátások teljesülése esetén itt is létrejöhetnek még új munkahelyek.

A szektor szereplőinek 36,5 százaléka egyéni vállalkozás keretében végzi tevékenységét, ezek jellemzően egy fős vállalkozások, ahol a létszám az önfoglalkoztatás keretében alkalmazott vállalkozó magánszemélyt jelenti, árbevételt illetően pedig a piacon működők alsó harmadába tartoznak.

Kedvező képet mutat a szektor teljesítményéről, hogy a megszűnt cégek aránya 5 év folyamatos növekedés után a tavaly végre csökkenésnek indult, ami azt mutatja, hogy a megmaradt piaci szereplők stabilizálták helyzetüket.

Óriási a területi aránytalanság

Mivel a piacképes ingatlanok és a fizetőképes kereslet jelentős része is a fővárosra és környékére koncentrálódik nem meglepő, hogy e cégek jelentős része itt végzi gazdasági tevékenységét. A 2016-ban működő 3998 darab cég több mint 65 százaléka, a Közép-magyarországi régióban működik és a szektor árbevételének 79,08 százalékát is ők adták 2015-ben.

Árbevételben a központi régiótól messze leszakadva következik a Nyugat-dunántúli régió 4,82 százalékkal, szorosan mögötte az Észak-alföldi régió 4,07 százalékkal, a Közép-dunántúli régió 4,00 százalékkal, és a Dél-dunántúli régió 3,26 százalékkal. Sereghajtóként a két legfejletlenebb kelet-magyarországi régió zárja a sort: Dél-alföldi régió 2,59 százalékkal és az Észak-magyarországi régió 2,17 százalékkal.

Mire számíthatnak?

A szektor teljesítményét a most kezdődő 2017-es évben alapvetően az befolyásolhatja, hogy a piaci szereplők által prognosztizált kedvező változások valóban bekövetkeznek e. A KSH adatai szerint, a kiadott építési engedélyek alapján, jelentős mennyiségű új lakás épül az idén.

Kérdés, hogy ezeket milyen formában és kik értékesítik. A használt lakások eladásának volumenét elsősorban a fővárosban és a megyeszékhelyeken jelentősen befolyásolhatja, hogy az elmúlt években népszerű Airbnb piaca telítetté vált, ami visszaveheti a befektetési célú lakásvásárlásokat a közeljövőben. Ugyanakkor a lakáshitelezés újbóli beindulása újabb fizetőképes keresletet indukálhat, amely kedvező hatással lehet az ingatlanközvetítők gazdasági teljesítményére - zárja elemzését az Opten céginformációs szolgálat projektmenedzsere.

HOZZÁSZÓLÁSOK