BUX
40021

"Forró" a budapesti kiskereskedelmi ingatlanpiac

Az elmúlt negyedévben az előző időszakhoz képest bővült az európai, különösen a közép-kelet-európai régió magas megtérüléssel kecsegtető ingatlanbefektetési kínálata, az európai államkötvény hozamok csökkenése pedig növelte a befektetők érdeklődését. A DTZ nemzetközi ingatlan-tanácsadó Fair Value Index elemzése Budapest kiskereskedelmi piacát is a vonzó célpontok közé sorolja.

NAPI, 2011. augusztus 30. kedd, 09:48

A Fair Value Index azt vizsgálja negyedévenként, hogy mennyire vonzóak a különböző kereskedelmi ingatlanpiacok, azaz mekkora az elérhető becsült hozamuk. A DTZ legújabb elemzése szerint az elmúlt három hónapban az európai ingatlanpiacok magasabb jövedelmezőséggel kecsegtetik a befektetőket, mint az év elején. Az indexérték az első negyedévi 32-ről 41-re emelkedett. Minden szektorban növekedés figyelhető meg a régióban; az irodapiac 17-ról 28-ra, a kiskereskedelmi-és az ipari szektor 40-ről, illetve 48-ról 52-re nőtt.

Két gyenge negyedév után az európai ingatlanok iránt egy instabil lábakon álló gazdasági-és pénzügyi környezetben nőtt meg az érdeklődés és ez leginkább az elmúlt hónapokban tapasztalható európai kötvény hozamok csökkenésének tudható be. Ennek következtében váltak vonzóvá a minőségi ingatlanok, amelyek a kötvényekhez képest magasabb hozamokkal és stabilabb értéknövekedési potenciállal rendelkeznek - emelte ki Czifra Balázs, a DTZ magyarországi ügyvezető igazgatója. Közép-és Kelet-Európa

Az európai "forró" piacok száma 10-ről 11-re nőtt az elmúlt három hónapban,18 piac pedig egy szinttel feljebb került a DTZ Index szerint; "fagyosból" "melegbe". Ezzel szemben a "fagyos" piacok száma 46-ról 28-ra csökkent. A forró piacok többsége a közép-és kelet-európai régió kiskereskedelmi és irodaszegmensein található; ilyen a moszkvai iroda-és kiskereskedelmi, valamint a budapesti, bukaresti és a prágai retail alpiacok. A DTZ Fair Value Index elemzése szerint ezeken a piacokon középtávon erős értéknövekedés várható, amely a hozamokra gyakorolt nyomásból, a visszafogott új építésekből és a bérleti díjszint növekedéséből fakad, amelyek együttesen ellensúlyozzák a magasabb kockázati értéküket. 2011 eleje óta a budapesti jó minőségű kiskereskedelmi ingatlanok ismét a befektetők érdeklődési körébe kerültek, ugyanez sajnos még nem mondható el a többi hazai kereskedelmi ingatlanszegmensről, ahol a környező országokhoz képest magasabb gazdasági kockázat még visszatartja az érdeklődőket. Várakozásaink szerint, ha lassan is, de elmozdul a befektetési piac, talán épp a kiskereskedelem terén. A verseny azonban fokozódik, hiszen Magyarországon kívül Csehország és Lengyelország fővárosainak retail piaca is az előkelő melegen ajánlott kategóriában van, ráadásul Bukarest és Varsó irodái is vonzó megtérüléssel kecsegtetnek - tette hozzá Czifra Balázs. Európa

A nyugat-európai országok közül a legtöbb felértékelődött ingatlanpiac Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban található. Számos német város; Berlin és Frankfurt iroda-, és München retail piaca fagyosból átkerült melegbe, annak ellenére, hogy ezek az ingatlanok drágábbak lettek az elmúlt negyedévben a hozamcsökkenésük miatt. Franciaországban, Párizs belvárosában egészen 4,5 százalékig csökkentek a hozamok; ez a piac fagyos marad, azaz a túlárazottsága miatt nem ajánlott befektetési célpont.

A párizsi La Defense zóna ugyan magasabb hozamokkal kecsegtet, de itt a gyengébb minőségű ingatlanállomány és a magas üzemeltetési költségek lassítják a bérbeadást, és egyben elriasztják a befektetőket. Ezzel szemben a lyoni retail és a marseille-i irodapiac bekerült a meleg szegmensbe, a jó bérbeadási kilátásaiknak köszönhetően.

Az északi országok alacsony besorolással rendelkeznek a DTZ Fair Value Index szerint, leginkább az agresszív árazásuk miatt. Oslóban például az irodapiaci hozamok 5,5 százalékról  5 százalékra csökkentek az első negyedévhez képest, Stockholmban pedig el sem érik a 4,85 százalékot. A DTZ európai ingatlanbefektetések megtérüléseire vonatkozó kilátásai a jövőre nézve változatlanok; a legtöbb piacon szolid jövedelmezőségre és a bérleti aktivitás visszafogott növekedésére számítanak. Egy gyenge lábakon álló gazdasági helyzetben, ez a szolid megtérülés is igencsak vonzóvá teszi az ingatlant. Globális kitekintés

Az elemzés kimutatja, hogy 2011. második negyedévében a globális Fair Value Indexérték 50-ről 55-re nőtt, ami azt jelenti, hogy a globális befektetési piac újra vonzó célpont a befektetők számára. Köszönhető mindez annak, hogy az európai érték 32-ről 41-re, az ázsiai 65-ről 70-re nőtt, míg az Egyesült Államoké maradt stabilan a 73-as szinten.