Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A budapesti Brüll Alfréd utcában, az MTK-stadionnal szemben lévő BKV munkásszálló alsó szintjein borzalmasan lepusztult körülmények között laknak a cég dolgozói, a karbantartásra sem költ a vállalat, nem hogy a felújításra - derül ki a Népszava riportjából. Tavaly decemberben ugyanakkor arról értesítette őket a BKV, hogy az üresen álló második szinten új apartmanokat alakítanak ki.

Januárban fel is vonultak a munkások, azóta elszabadult a pokol - mondta a napilapnak egy neve elhallgatását kérő első emeleti lakó. Azóta egész nap kalapálnak, omlik a vakolat, munkások dübörögnek ki-be. A lakók többsége több műszakban dolgozik, de nappal itt nem lehet pihenni. A BKV szerint nincs semmi baj. Minden a tervek szerint zajlik.

A munkásszálló területén 40 darab 2 fős lakóegységet alakítanak ki. A 25 négyzetméteres apartmanok minikonyhával és fürdőszobával is rendelkeznek majd, az energiahatékonyságról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően a tetőre napelemeket telepítenek. A beruházás összköltsége csaknem 800 millió forint, amelyből 530 milliót saját "beruházási forrásából" biztosít a BKV. A maradék részt - amiből 247,7 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás - egy tavaly májusban aláírt szerződés értelmében a fővárosi kormányhivatal teszi hozzá.

A Népszava kérdésére, hogy miért éppen most, egy sokmilliárdos bevételkiesést eredményező járvány közepén fogott bele a projektbe a cég, a BKV azt válaszolta, hogy mindig is fontos célnak tartották "munkaerőpiaci helyzetük megerősítését, a munkavállalók számára a lehetőségek szerint színvonalas szolgáltatások biztosítását".

A cég tájékoztatása szerint a házban lévő 23 lakásból jelenleg 8 üres. Ezek olyan leromlott műszaki állapotúak, hogy lakásonként több milliós beruházást igényelne a felújítás, de erre nincs pénze a cégnek. A házban most 15 család él, akik együtt összesen 315 ezer forint lakbért fizetnek havonta. Azt, hogy az ő lakásaikkal mi lesz, nem tudni.