Rengeteg fényűző villa található a francia Riviérán, és több közülük orosz oligarchák kezében van - derül ki a Bloomberg összeállításából. Ezek a birtokok viszont sokkal kisebb figyelmet kaptak eddig, mint például a szuperjachtok, melyeket az elmúlt hetekben foglaltak le Spanyolországbanés Olaszországban. A francia kormány külön munkacsoportot állított fel, amelynek feladata a szankciók alá vont orosz oligarchák vagyonának a felmérése Franciaországban. A munkacsoport tevékenységei nyomán eddig már több mint félmilliárd euró értékű ingatlant foglaltak le a hatóságok. 

Alexi Fehlman, a Sayari Labs elemzője szerint azonban nem is olyan egyszerű befagyasztani az oligarchák vagyonát, hiszen „jogi szempontból sokszor nem feltétlenül ők az ingatlanok tulajdonosai”, és ha a birtokaikat például átíratják rokonok vagy közeli ismerősök nevére, vagy offshore-szervezetek papíron a tulajdonosok, akkor már nem lehet büntetőintézkedésekkel sújtani őket. 

A francia Riviérán található Cap d’Antibes és a Milliárdos-öböl (Bay of Billionaires) a világ leggazdagabbjainak kedvelt nyaralóhelyei, az ottani ingatlanokban évtizedek óta világhírű zenészek, királyi családok tagjai és milliárdosok laknak. A gazdag oroszok a Szovjetunió bukása után kezdték el „felfedezni” maguknak a térséget, és ma is több milliárdos rendelkezik villákkal a térségben. 

Roman Abramovics talán az egyetlen olyan oligarcha, aki sosem próbálta titkolni, hogy egy nyolchektáros birtokon, 12 hálószobás villája van Cap d’Antibes-en. A Château de la Croë elnevezésű ingatlana az 1920-as években épült, és azóta többször gazdát cserélt: lakott benne Windsor hercege és görög milliárdosok is, amíg az 1950-es években egy tűzeset miatt lakhatatlanná nem vált. Abramovics ezután vette meg a birtokot, több mint húsz évvel ezelőtt, és 150 millió eurót költött a felújítására. 

Szulejman Kerimov villája nem messze helyezkedik el Abramovics birtokától. Kerimov 2008-ban vásárolta meg a Villa Hiert, amelyhez teniszpálya, kültéri medence és üvegház is tartozik. A Forbes milliárdoslistáján 124. helyet elfoglaló Kerimov egyébként botrányba keveredett, miután az ingatlant megvette egy svájci cégtől, hiszen a birtokot a vállalat állítása szerint 51 millió euróért vásárolta meg, később viszont kiderült, hogy a valós összeg 190 millió volt. A francia hatóságok több mint 1,5 millió euróra bírságolták meg a svájci céget adóelkerülés miatt, az orosz milliárdos viszont következmények nélkül megúszta az esetet, és ejtették az ellene felhozott vádakat, hogy pénzmosáshoz lett volna köze. 

Trükkös tulajdonosi kör

A milliárdosok között az előkelő 105. helyen szereplő Andrej Melnicsenko borospincés-szaunás-úszómedencés luxusbirtoka Abramovics és Kerimov villájától kicsit északabbra található, szintén a dél-franciaországi Cap d’Antibes-en. Kerimov tipikus példája annak, amikor bonyolultabb tulajdonosi struktúrával rendelkezik egy ingatlan. A Villa Altair tulajdonosa a Pershore Comercio International S.a.r.l. ingatlankezelő vállalat, amely viszont Melnicsenko luxemburgi cégéhez tartozik, ezért a milliárdosnak tulajdonképpen igaza van akkor, amikor azt állítja, hogy nem személyesen az övé a birtok. 

Jean Cap Ferrat kikötője, Franciaország, francia Riviéra, gazdagok,
Jean Cap Ferrat kikötője

Alexander Ponomarenko hasonló stratégiát alkalmazott, amikor 2008-ban megvásárolt két ingatlant (La Chabanne és Lusetto) 3,5 millió euróért a francia Riviérán. A La Chabanne villa esetében az orosz milliárdos eredetileg 70 százalékos tulajdonjoggal rendelkezett, azonban már a francia nyilvántartás szerint 95 százalékban a felesége a tulajdonos. Viktor Rasnikov – a 200 leggazdagabb milliárdos egyike – a dél-franciaországi Saint-Jean-Cap-Ferrat közelében vette meg 2007-ben a Villa Nellcôte-ot több mint 80 millió euróért, azonban ő is trükközött a tulajdonosi struktúránál: a részesedése mindössze 1 százalékos abban a cégben, amely a birtokot megvásárolta. Később pedig már a lánya, Olga lett a vállalat tulajdonosa 94 százalékban, így az ingatlan is az ő nevén van.

A Ros Agro Plc. orosz mezőgazdasági vállalat tulajdonosának, Vagyim Moszkovicsnak a nizzai villája esetében nem áll rendelkezésre információ a vásárlás időpontjáról, az viszont biztos, hogy a Ros Agro Plc. az ingatlan tulajdonosa, ezért szankciók esetén nem lehet a birtokot büntetőintézkedés alá vonni. Alekszej Kuzmicsev orosz milliárdos saint-tropez-i villája, a La Petite Ourse hasonlóan titokzatos, de azt tudni lehet, hogy Kuzmicsev annak a cégnek a tulajdonosa, amely az ingatlant megszerezte. 

Arkagyij és Borisz Rotenberg orosz milliárdos testvérpárnak több villája is van a francia Riviérán. A Saint-Jean-Cap-Ferratban található Villa Shoshana Arkagyij luxemburgi cégéé, vagyis nem ő az ingatlan közvetlen tulajdonosa. Borisznak és a feleségének két nagy villája is van szintén Dél-Franciaországban, azonban egy monacói cégen keresztül vásárolták meg a birtokot, melynek komplikált a tulajdonosi szerkezete. Borisz Rotenbergnek egyébként állítólag közeli személyes kapcsolata van Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hiszen évekig együtt jártak dzsúdóedzésekre.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.