A Rác fürdő és szálloda megnyitása, valamint a fővárosi önkormányzat és cégei követeléseinek érvényesítése érdekében mielőbbi döntést sürget Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a fővárosi közgyűlésnek benyújtott előterjesztésében, amiről a jövő héten dönthet a közgyűlés. A dokumentum szerint a beruházó Rác cégcsoport finanszírozási nehézségei miatt a fürdő felújítására és új szálloda építésére 2002-ben kötött szerződés keretében a megvalósítás mára ellehetetlenült, és a reorganizációban a jelenlegi információk alapján nem várható előrelépés.

Rác fürdő 2002-ben megkezdett felújítása ugyan befejeződött, de máig nem nyitott meg, mert a magánbefektető és a főváros nem tudott megegyezni - írja az Index. Az önkormányzat jövő heti ülésén dönthet arról, hogy frontális támadást indít: fizetésképtelenné nyilváníttatja a Rác Nosztalgia Kft.-t és a Rác Beruházó Kft-t, felszámolási eljárást indíttat, majd várhatóan megvásárolja az ingatlant. Az eljárás meggyorsítása érdekében stratégiailag kiemeltnek nyilváníttatják a kormánnyal a Rác cégcsoportot. (Erre lehetőséget ad az, hogy állami támogatást és MFB-s hitelt kaptak a beruházáshoz). A fürdő már a felszámolás alatt a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. üzemeltetésében megnyithat.

A felszámoló általi értékesítésen a fővárosnak egy cégén (REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft.) keresztül elővásárlási joga van, tehát meg tudja vásárolni a létesítményt annak ellenére, hogy az önkormányzatnak nem igazán a gyógyhotel működtetés a profilja. A stratégiailag kiemelt cégek felszámolója csak az állami felszámoló (Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.) lehet, amely nem nyilvánosan is értékesítheti az adós vagyonát (és ez ellen kifogás nem nyújtható be), a feltételek meghatározásához pedig nincs szükség a hitelezői választmány hozzájárulásához.

A beruházás megvalósításához a magánbefektető két részletben 6,2 milliárd forint hitelt kapott a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.-től, 750 millió forint állami turisztikai támogatást, valamint önrészként 660 millió forintot vállalt. Az üzemi feladatok beindításához 800 millió forint kellett volna, de erre már nem kaptak hitelt.

Az MFB 2012-ben felmondta szerződéseit a Rác Nosztalgia Kft.-vel, s követelését lejárttá tette. A cég csődeljárást kezdeményezett maga ellen, majd nem sokkal később a többségi tulajdonosának, a Rác Beruházó Kft.-nek is elindult a csődeljárása.

A főváros a csődeljárás alatt, 2013 áprilisában engedményezéssel megvásárolta a Rác Nosztalgiával szemben fennálló 26,2 millió eurós MFB-követelést 7,6 millió euróért (2,2 milliárd forintért), s ezzel a követelés biztosítékai is a fővárosra szálltak.

A főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint a Rác Nosztalgia a csődeljárás során a hitelezőkkel 2013 októberében kötött csődegyezségben vállalt kötelezettségeit nem teljesítette határidőben.