A napilap szerint ellentmondó trendek és következtetések olvashatók a két nagy ingatlanforgalmazó elemzésében. A Duna House az év első tizenegy hónapjában négyszázalékos, novemberben már hétszázalékos visszaesésről ad számot.

Az Otthon Centrum első háromnegyed éves statisztikájában továbbra is 150 ezres lakáspiaci tranzakciószám szerepel, jövőre pedig akár 160 ezres adásvételt is valószínűsítenek. Utóbbi számba már belevették a tavasszal induló lakásépítéseket is.

A Balla Ingatlanirodák vezetője, Balla Ákos a napilapnak azt mondta, júliusban valami történt, megtört a trend, a forgalom azóta sem tért vissza a tavalyi szintre. Hozzátette: a használt lakások ára tavaszra vélhetően stagnálni fog, esetleg öt százalékkal csökken.

Balla Ákos az új lakások építésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a minimálbér emelése és 30 százalékkal megugró anyagár és díjtételek miatt a beruházók a most tervező asztalról kínált ingatlanok bevezető árát azon nyomban elkezdik emelni, amint az előértékesítés mértéke átlépi a projekthitelhez-jutás küszöbét.