Tovább nő az igény a fővárosban az eladó és kiadó garázsokra, de a nagyvárosok piacán is élénkült a kereslet, ami miatt komoly drágulás ment végbe - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint korábban a kiadó parkolók iránti kereslet nőtt nagyobb mértékben, de az elmúlt egy évben a tulajdonjog iránti kereslet nőtt 16 százalékkal a fővárosban, míg a bérlet iránti érdeklődés inkább stagnált.

Az áremelkedés a kereslethez mért szűk kínálattal magyarázható elsősorban. Budapesten átlagosan 4,6 millió forintért hirdették az eladók garázsokat, kocsibeállókat, ami 21 százalékkal haladja meg a tavaly októberi szintet. A havi átlagos bérleti díj 22,5 ezer forint, ez 13 százalékos drágulás. Egy-egy garázs bruttó hozama közel 6 százalék, ami meghaladja a lakáskiadásból elérhető bruttó hozamot a fővárosban.

Az V. kerületben egyetlen eladó garázst kínáltak októberben, az ára megközelítette a 17 millió forintot. Budán az I., a II, a XI., a XII., a pesti oldalon pedig a VI. és a VII. kerületekben 5,5-12 millió forint között volt az átlagár októberben.

A vidéki nagyvárosok közül Győrben átlagosan 3,9 millióért lehet vásárolni, ami 22 százalékos drágulást jelent, a kiadó parkolók havi bérleti díja pedig 17 százalékkal 20 ezer forintra nőtt. A kínálat itt is szűkös, mindössze néhány tucat kocsibeálló várt vevőre vagy bérlőre.

Székesfehérváron a hasonlóan szerény a választék, és nagy a drágulás. Az eladó garázsok ára 34 százalékkal 3,5 millió forintra, a kiadóké pedig 25 százalékkal havi 25 ezer forintra emelkedett, utóbbi meghaladja a budapesti átlagos bérleti díjat.