Ezt hozza a gazdaságvédelmi akcióterv az építőiparnak

A csütörtökön bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv különös jelentőséggel bír az építésgazdaság területén - állapítja meg közleményében az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).
Szepesi Anita, 2019. május 31. péntek, 08:48
Fotó: Pixabay

A 13+1 intézkedés közül a használt lakóingatlanok átépítésénél, felújításánál igénybe vehető 5 millió forint áfa-visszatérítés lehetősége 2800 kistelepülésen a tisztességes vállalkozások piaci helyzetét erősíti. Érdekeltté teszi a megrendelőt és az építési vállalkozókat egyaránt, hogy írásban szerződjenek, tételes költségvetés és műszaki tartalom alapján dolgozzanak, legálisan, számlákon keresztül mozogjanak a pénzek - hangsúlyozza az ÉVOSZ.

A megbízhatóság, a számonkérhetőség, a valós teljesítések szerinti kifizetések jellemzővé válhatnak a lakásfelújítás piacán. Az ÉVOSZ számításai szerint ez évben mintegy 300 milliárd forint érték lehet a szóbeli megállapodások, "zsebszerződések" értéke, ami az állami költségvetést mintegy 80 milliárd forintnyi áfabevételtől foszthatja meg.

Az ÉVOSZ lakásfelújítási áfa-visszaigénylési javaslatának kormányzati befogadása valamennyi érintett fél számára előnyös. Az építésgazdaságon belül közvetlenül a mikro- és kisvállalkozásokat hozza helyzetbe, közvetetten pedig az egész ágazat jogszerűbb működésére pozitívan hat - hangsúlyozza a szakmai érdekképviseleti szövetség.

HOZZÁSZÓLÁSOK