Távfűtéses használt lakást lehet a legolcsóbban venni, legyen szó téglaépületről, vagy panelról, míg az új építésű társasházak esetében a gáz cirkós fűtésű lakások kaphatók a legkedvezőbb áron - olvasható az OC elemzésében. Míg egy téglalakás átlagos négyzetméterára országos átlagban 405 ezer forint, addig a távfűtéses lakásoké csupán átlagosan 333 ezer forint, a gáz cirkóé pedig 460 ezer forint.

Fűtéstípus alapján a legmagasabb átlagos négyzetméteráron (545 ezer forint) központi fűtéses, téglalakások cserélnek gazdát. Paneleknél a távfűtéses lakások olcsóbbak (256 ezer forintos átlagos négyzetméterár, egyedi mérővel pedig 291 ezer forintos négyzetméterár), és a központi fűtésesek ára a magasabb (321 ezer forint).

Új lakásoknál a gáz cirkós lakások kaphatók a legolcsóbban (379 ezer forintos négyzetméterár), míg a megújuló energiás fűtőrendszerűek a legdrágábbak (698 ezer forintos átlagos négyzetméterár).

Családi házaknál ugyanakkor a gáz cirkós fűtésűek cserélnek gazdát a legmagasabb áron (222 ezer forint), és a fa vagy széntüzelésű házak a legalacsonyabb átlagos négyzetméteráron (109 ezer forint).

A fűtéstípusok megoszlása alapján a legnagyobb kereslet napjainkban is a gázfűtéses ingatlanok iránt mutatkozik, legyen az cirkó, konvektor, vagy más, gázzal történő fűtési megoldások. Az alternatív fűtési módok még csak most kezdenek terjedni, részarányuk minimális. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a fűtés és az energiahatékonyság mellett számos egyéb tényező is jelentős hatással van az árakra- nyilatkozta Soóki-Tóth Gábor az OC elemzési vezetője.

Így a magas különbséghez hozzájárul például, hogy amíg a nagyobb városokban a gáz az általános fűtési mód, addig a kisebb településeken, ahol eleve alacsonyabb négyzetméterárak jellemzőek, máig fával fűtik a családi házak többségét.

A társasházaknál továbbra is a központi fűtés, a panellakások esetében a távfűtés a legelterjedtebb fűtési megoldás. Az új építésű lakások esetében pedig egyre népszerűbbé válnak a megújuló energián alapuló úgynevezett "nulla energiás" fűtési megoldások, mint a levegő-típusú hőszivattyús berendezések alkalmazása. Az értékesítést illetően a családi házaknál a fatüzeléses ingatlanok iránt mutatkozik a legkisebb kereslet, a legnagyobb pedig a megújuló energiát alkalmazó házakra. Lakások esetében kedveltek az egyedi mérőórával felszerelt központi fűtési rendszerek, valamint a lakásközponti fűtés kombinált fűtőkészülékkel ("kombi cirkó"). Minden esetben számít a ház vagy társasház külső szigetelése, a korszerű nyílászárók megléte, amely a hatékony fűtés elengedhetetlen feltételei - hangsúlyozta az elemzési vezető.

Az ingatlanok értékét a fűtési rendszer milyensége mellett az energiahatékonyság mértéke is befolyásolja, aminek része a fűtési rendszer, ennek hatása leginkább panellakások esetében mérhető. Az egyedi mérőórával felszerelt és panelprogramban részt vett lakások értékesebbek, a különbség a fővárosban a legkisebb 7 százalék, a megyei jogú városokban 14 százalék, a kisebb településeken pedig akár ennél is nagyobb lehet, amit a lokáció és egyéb tényezők is befolyásolnak.

A korszerűbb, felújított lakások könnyebben értékesíthetők, ugyanakkor, a szakértő szerint a fűtéskorszerűsítés  költségeit nem feltétlenül lehet teljesen érvényesíteni az árban, sőt sok esetben kifejezetten előny, ha felújítandó az ingatlan, mivel az új tulajdonos mindenképpen a saját ízlése szerint újítja majd fel.

Fotó: Shutterstock