Giga konferenciaközpont a Tüskecsarnokban?

Tíz éve üresen áll a félkész épület.
NAPI Online, 2008. május 5. hétfő, 12:07
Fotó:


Az egykor Lágymányosra tervezett, azonban később lefújt világkiállítás területén lévő Tüskecsarnok hasznosítására június 24-ig lehet benyújtani a pályázatot - írja a Világgazdaság. A tervek szerint a több mint tíz éve befejezetlen épületben kapna helyet Budapest legnagyobb, legalább négyezer fős konferencia-központja. A meghirdetett konstrukció lényege, hogy az állam vagyonkezelésbe adja az épületet és a hozzá tartozó ingatlant, a pályázónak pedig a kiírásnak megfelelő kongresszusi központot kell kialakítania, majd üzemeltetnie. A befolyó remélt haszonból az állam nem kér részesedést.

Ami a költségeket illeti, tavaly júniusban annyi szivárgott ki, hogy nemzetközi normáknak megfelelő létesítmény kialakítása 8-9 milliárd forintba kerülne, amelyhez magántőkét vonnának be. A beruházó maximum ötven évre megkapná az üzemeltetés jogát, az állam pedig az ingatlannal járulna hozzá a beruházáshoz.

A Nemzetközi Konferenciák Szövetségének (ICCA - International Congress & Convention Association) 2007. évi előzetes statisztikája szerint a rangsort Bécs vezeti, Berlin és Szingapúr előtt. A magyar főváros a hatodik helyen Lisszabonnal osztozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK