Gigaberuházásokra mennek a kulturális támogatások

Jelentősen, 36,4 milliárdról 66,6 milliárd forintra emelkedik jövőre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális államtitkárságának költségvetése, elsősorban a tervezett nagyberuházásoknak köszönhetően, a sport terén pedig folytatódik a mindennapos testnevelés teljessé tétele és a felkészülés a riói olimpiára - közölte Balog Zoltán miniszter egy pénteki sajtóbeszélgetésen.
MTI, 2015. július 3. péntek, 12:28
Fotó: Napi.hu

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hozzátette: az államtitkárság költségvetésében mutatkozó 30 milliárdos többlet főként az infrastruktúra fejlesztéséről szól. Noha az utóbbi években a rendszerváltás óta nem tapasztalt léptékű kulturális beruházási program zajlott - megújult vagy felépült például a Zeneakadémia, az Erkel Színház, a Várkert Bazár, a Pesti Vigadó és a Budapest Music Center -, ez a lendület folytatódik 2016-ban is - jegyezte meg.

Az államtitkár beszámolója szerint kulturális intézményfenntartásra az idei 26 milliárd helyett jövőre 33 milliárd forint jut; a legnagyobb, 1 milliárdos emelkedés a Fővárosi Operettszínháznál jelentkezik, míg a múzeumi területen 6,2 milliárdos növekedés lesz.

A Liget Budapest projektre 19,1 milliárd forint szerepel az Emmi költségvetésében, ezt kiegészíti az a 10,3 százalékos fejezeti stabilitási tartalék, amely októberben oldódhat fel, a Liget fejlesztésére így 30 milliárd állhat majd rendelkezésre a büdzsében. Ezt kiegészíti még 3,5 milliárd forint a Fővárosi Nagycirkusz számára és 5 milliárd a budapesti állatkert bővítésére - számolt be további, a Városligetet érintő forrásokról.

Hoppál Péter kiemelte, hogy a települési önkormányzatoknak szánt források is bővültek: 1790 kistelepülésen emelték a kulturális normatívát.A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Café Budapest támogatása a négyszeresére - 1,95 milliárd forintra - emelkedett a három évvel ezelőtti szinthez képest, és újdonságként már a kiemelt vidéki kulturális fesztiválok támogatására is külön 250 millió forintos keret szerepel a költségvetésben - mondta el az államtitkár.

Balog Zoltán újságírói kérdésre válaszolva közölte: a Fővárosi Nagycirkusz az állatkert biodómjának építése miatt nem maradhat jelenlegi helyén, de a korszerűtlen épület felújítása egyébként is értelmetlen lenne. A kormány által preferált Ajtósi Dürer sori ingatlanon a tervek szerint nemcsak cirkusz, hanem artistaiskola, esetleg múzeum is épülne, a terület azonban magántulajdon - emlékeztetett, hozzátéve: a végleges helyszínjavaslatot ősszel kell a kormány elé terjesztenie a nemzeti fejlesztési miniszternek.

Balog Zoltán az MTI kérdésére elmondta: a Liget projekt azon elemeiről, amelyekről a szerdai kormányülésen nem született döntés, várhatóan még a nyáron dönt a kabinet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai, 2015.07.04 17:39

@hunorti: Elképesztő, te képes vagy ezt az értelmetlen pazarlást támogatni?
Mond már meg nekünk?
Ki vagy?
Fidesz tag, fideszes haver és tele vagy állami munkákkal?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.07.03 12:33

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html